Zorgen over toekomst Stripmuseum blijven

Een bijeenkomst over Storyworld komende vrijdag moet de gemoederen van verontruste oud-bestuursleden van het Stripmuseum bedaren.

Een handvol grondleggers van het museum vreest voor de verhuizing naar het Groninger Forum in 2019. Het Stripmuseum gaat dan op in Storyworld, het nieuwe strip- animatie- en gamesmuseum.

Kannibalisatie

Opgaan? Oud-bestuurslid Frans Le Roux spreekt liever van kannibalisatie. Het Stripmusuem krijgt straks 200 vierkante meter van de 700 die Storyworld telt. ,,Dat is tien procent van het huidige oppervlak”, zegt Le Roux, die vrijdag samen met een aantal andere oud-bestuursleden om tafel gaat met Stripmuseumdirecteur Victor Boswijk en Hans Poll, directeur marketing & programma van het Groninger Forum.

„Ik heb de indruk dat niet iedereen even goed op de hoogte is van de plannen”, zegt Poll. „Dat er straks minder ruimte is voor strips omdat we ook plek bieden aan games en animatie, betekent niet dat er structureel minder aandacht voor komt.”

Nieuwe mogelijkheden

Volgens Poll bieden nieuwe digitale technieken, diverse expositieruimten en een verwacht hoog bezoekersaantal juist kansen.

,,We moeten ook niet vergeten dat het Stripmuseum er bijna niet meer was geweest”, benadrukt Poll. Hij doelt op de perikelen met beheersmaatschappij en pandeigenaar Libéma, die het Stripmuseum er twee keer wilde uitzetten.

Rug tegen de muur

„Die situatie is een belangrijke reden geweest om met het Forum te gaan praten”, zegt Victor Boswijk. „We stonden echt met onze rug tegen de muur en wilden ons voortbestaan verzekeren.” Hoewel ook Boswijk bezorgd is over of Storyworld het Stripmuseum volledig recht doet, begrijpt hij ook de bredere insteek van het Forum.

„De manier waarop mensen naar een beeldverhaal kijken verandert. Animatie en film zijn niet meer weg te denken. Maar ik zal mij er zeker hard voor maken dat het echte handwerk zichtbaar blijft. Daarover zijn we ook in gesprek.”

Toekomst personeel ongewis

Over de gevolgen voor het huidige Stripmuseumpersoneel - zo’n 25 vrijwilligers en 4 fte betaalde krachten - is nog niets zeker. Poll: „We zoeken naar een oplossing. Het is onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de collectie goed beheerd blijft.”

De besloten bijeenkomst van vrijdag vindt plaats in het Stripmuseum aan de Westerhaven. Le Roux ziet de toekomst weinig rooskleurig in. „Ik weet natuurlijk niet wat er nog uit de hoge hoed wordt getoverd, maar ik vrees dat het museum die dag ten grave wordt gedragen. Hopelijk is er nog een opening of komt er wat los in de politiek. Of de cultuursector.”

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.