Zorggroep Alliade onder vuur

Zorggroep Alliade maakt zich schuldig aan belangenverstrengeling door werk onder te brengen bij de privé-bedrijven van twee directeuren.

Die beschuldiging uit de redactie van RTL Nieuws op grond van de bedrijfsstructuur en financiële verslagen van de in Heerenveen gevestigde zorggroep. Een dochterbedrijf van Alliade, Zorgkompas, is ook in Groningen actief. Het voormalige Drievers Dale, jeugdinstelling in Winschoten, valt ook onder Alliade.

Alliade kocht in 2008 Zorgkompas, een aanbieder van thuiszorg. De beide directeuren kwamen mee en kregen tot begin 2017 een functie aangeboden.

Ze mochten doorgaan met de praktijk om werkzaamheden onder te brengen bij andere bedrijven waarvan de twee aandeelhouders zijn. Het gaat om schoonmaakwerk, techniek en detachering van personeel bij zwangerschap of ziekte.

‘Gangbaar’

Alliade noemt dit in een reactie ,,gangbare dienstverlening die steeds door onze afdeling Planning en Control is gewogen’’. De samenwerking pakt gunstig uit, vindt de zorggroep: ,,We helpen jaarlijks naar hun tevredenheid 7000 cliënten in meer dan tachtig gemeenten, waarbij de tarieven met 25 tot 30 procent zijn gedaald.’’

De twee, Jan Bleichrodt en Stefan Postma, zijn bestuurders van de in Leeuwarden gevestigde holding Freya, een verzameling van allerlei bedrijven in de zorg en dienstverlenende sector. Onder de vleugels van Alliade groeide de omzet van Zorgkompas van 4 miljoen naar 27 miljoen euro. Het bedrijf biedt thuiszorg in Friesland, Groningen, Noord-Holland en het midden van het land.

Volgens een woordvoerder van Alliade werd bij de overname van Zorgkompas besloten ook de werkwijze en ondersteunende diensten over te nemen. ,,Het gaat om werk dat we zelf niet beter of goedkoper kunnen leveren en dat bij een andere opzet tot hogere kosten zouden leiden. Zij beschikten over het ondernemerschap dat wij nodig hadden nu allerlei zorgtaken bij gemeenten zijn ondergebracht en openbaar worden aanbesteed, terwijl er flink bezuinigd is op de budgetten.’’

Onderzoek

Na het bekend worden van de beschuldigingen besloot Alliade maandag tot een onafhankelijk extern onderzoek. In een reactie zegt staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) dat de berichtgeving veel vragen oproept en dat hij de brancheorganisatie zal vragen een oordeel te vellen over het onderzoek dat Alliade laat doen.

Tweede Kamerleden en deskundigen die RTL raadpleegde vinden dat Alliade zich schuldig maakt aan schimmige constructies die duiden op belangenverstrengeling en onzorgvuldige omgang met gemeenschapsgeld.

Onacceptabel

FNV-bestuurder Riek van Kampen vindt het onacceptabel dat Alliade de beide directeuren geld laat verdienen met hun privébedrijven ,,over de rug van hardwerkende zorgmedewerkers en hun zorgbehoevende cliënten’’. De toezichthouders gaan ook niet vrijuit, meent zij. In de raad van toezicht van Alliade zitten onder andere oud-wethouder Marco Florijn van Leeuwarden en Rotterdam en oud-vakbondsman Doekle Terpstra.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.