Zorggroep Groningen vindt plek in zwarte lijst onterecht

De Zorggroep Groningen vindt het onterecht dat de verpleeghuislocatie Bloemhof in Ten Boer van deze instelling op de ‘zwarte lijst’ van slechte verpleeghuizen is geplaatst en dreigt met juridische stappen tegen het ministerie.

Het ministerie van volksgezondheid maakte dinsdag een lijst met slecht presterende verpleeghuizen in Nederland bekend. Uit onderzoek van de inspectie is namelijk gebleken dat de zorg in een groot deel van de verpleeghuizen in het land niet goed genoeg is. Dat komt doordat er steeds ersntiger zieke ouderen in het verpleeghuis belanden en de instellingen en hun personeel daar vaak niet goed genoeg op zijn voorbereid.

In het rapport wordt ook de Zorggroep Groningen genoemd, de koepel boven de Groningse tehuizen Maartenshof, het tijdelijk naar Ten Boer verhuisde Innersdijk en ondermeer de Bloemhof in Ten Boer. De plek op de ‘zwarte lijst’ komt voort uit inspectiebezoeken in januari en november 2015 aan de Lindenhof, verpleegafdeling van Bloemhof.

De inspectie was niet tevreden over de Bloemhof, de instelling voldeed niet aan liefst zeventien van de gestelde normen. Zo was de verstrekking van medicijnen niet altijd veilig genoeg, werd er niet goed omgegaan met vrijheidsbeperking, liet de deskundigheid van het personeel te wensen over en voldeden cliëntdossiers niet.

De directie van Zorggroep Groningen wjist erop dat de Bloemhof heeft tijdens het hertoetsbezoek van 7 juni sterke verbeteringen heeft laten zien. ,,De resultaten van deze recente hertoetsing zijn door de inspectie nog niet verwerkt in het dinsdag gepubliceerde rapport’’, stelt bestuurder Margriet Hommes. ,,Wij betreuren dit ten zeerste, omdat hiermee een incompleet beeld ontstaat, en Zorggroep Groningen onterecht negatief in het nieuws komt.’’

Volgens Hommes heeft de inspectie de afgelopen zeven maanden niets van zich laten horen en was het ministerie ook de afgelopen dagen onbereikbaar voor de Zorggroep. ,,We hoorden dat we op de zwarte lijst stonden en waren stomverbaasd. We hebben dus al met onze advocaat contact opgenomen om te kijken wat we hiertegen kunnen doen.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.