Zorgpremie Menzis blijft 119 euro per maand

De zorgpremie van Menzis blijft volgend jaar precies gelijk op 119 euro per maand. Ook de meeste andere zorgpremies blijven ongeveer hetzelfde.

De regering verwachtte rond Prinsjesdag dat de zorgpremies in 2018 met ruim 70 euro per jaar zouden stijgen. Dat blijkt in de praktijk niet nodig. Alle premies bij Menzis blijven precies gelijk. Zorgverzekeraar De Friesland verhoogt zijn premie voor de meest gebruikte basisverzekering met 2 euro per maand naar 116,95 euro. De premie van de basisverzekering van Zilveren Kruis stijgt met 2 euro naar 119,45 per maand. De aanvullende verzekeringen stijgen met gemiddeld zes procent.

VGZ beperkt de premiestijging in 2018 tot 3,25 euro per maand. Hiermee komt de basisverzekering VGZ Ruime Keuze op 116,20 euro per maand.

Zorg beter ingekocht

De zorgverzekeraars verwachten dat de zorgkosten komend jaar minder sterk stijgen dan het ministerie van Volksgezondheid in september dacht. ,,We kopen zorg steeds beter in’’, zegt financieel topman Frank Janssen van Menzis. ,,We zijn een coöperatie zonder winstoogmerk dus steken geld uit ons eigen vermogen in het laag houden van de premie, 55 euro per lid. En we hebben recentere cijfers waardoor we de stijging van de zorgkosten lager inschatten.’’

Menzis was vorig jaar van de grote zorgverzekeraars de duurste qua premie, al zijn de verschillen per maand niet erg groot. Toch heeft die hoge prijs de verzekeraar een ledenverlies gekost van 60.000 verzekerden. ,,Op de 2,2 miljoen leden valt dat gelukkig mee’’, zegt Janssen. Het komt onder meer omdat Menzis van oudsher een minder ‘rijk’ zorgverzekeraar is dan bijvoorbeeld CZ uit het zuiden van Nederland. Die kan meer geld uit het eigen vermogen inzetten om de premie laag te houden.

Aanvullende polis ook gelijk

Vrijwel alle aanvullende polissen blijven bij Menzis ook gelijk. Alleen de aanvullende polis bij een goedkope basisverzekering, met ietwat beperktere zorgkeuze, wordt iets duurder.

Menzis wil meer gaan doen aan preventie, dus het promoten van een gezonde leefstijl om daarmee zorgkosten in de toekomst te besparen. Daar heeft de verzekeraar ook de app SamenGezond voor, waarmee leden punten kunnen sparen voor kortingen. Zo is er volgend jaar ook korting op een bril te krijgen.

De verzekeraars mogen tot zondagavond hun premies bekend maken.

Gezondheid en Co

Kijk voor ons meest actuele overzicht van basispremies op Gezondheid en Co.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.