Zorgvilla Wildervank onder verscherpt toezicht

De zorg voor ouderen in Zorgvilla Mardan in Wildervank rammelt aan alle kanten. Daarom heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg verscherpt toezicht ingesteld.

Zorgvilla Mardan in Wildervank nam op 1 janruari 2016 Zorghotel de Veenkoloniën over. Mardan is een kleinschalige zorgaanbieder voor begeleiding, persoonlijke verzorging en verpleging. Zorgvilla Mardan biedt woonruimte voor maximaal negentien cliënten, maar bij een bezoek van de inspectie woonden er slechts negen ouderen. In Zorgvilla Mardan wonen volgens de inspectie cliënten met heel verschillende zorgvragen.

Normen

Tijdens het inspectiebezoek bleek dat Zorgvilla Mardan voldeed aan maar 1 van de 21 getoetste normen. Sinds de start is het Mardan niet gelukt om inzicht te krijgen in de uiteenlopende zorgbehoeften van cliënten, stelt de inspectie. De instelling heeft niet vastgelegd aan welke cliënten ze wel en geen zorg kan bieden. De zorgaanbieder zegt dat de deskundigheid van de medewerkers past bij de zorg in de zorgvilla. Maar men kan dit niet aantonen.

Ook heeft Zorgvilla Mardan de zorgbehoefte van cliënten niet of nauwelijks vertaald naar zorgactiviteiten. Verder is de medicatieveiligheid onvoldoende. Dat bleek bijvoorbeeld uit slechte afspraken over zogenaamde voorbehouden handelingen. Dat zijn handelingen die alleen bepaalde zorgverleners mogen uitvoeren.

Bezoeken

De inspectie verwacht dat Mardan zich inspant om alle problemen snel op te lossen. Met aangekondigde en onverwachte bezoeken blijft de inspectie de ontwikkelingen bij Zorgvilla Marden nauwlettend volgen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.