Zoutkamper kapitein zag spoorbrug instorten

De passage van de Friesenbrücke bij Weener staat onder schippers op de Eems bekend als ‘het zwarte gat'. ,,Iedereen weet dat de brug er ligt, maar hij baadt zeker niet in het licht. Hier en daar zijn wat lampen aan de brug bevestigd”, weet Arnoud Toxopeus uit Zoutkamp.

Toxopeus (51) is kapitein op baggerschip Hegemann III en op die donderdagavond de derde december toen de aanvaring plaatsvond, dicht in de buurt van de spoorbrug.

Hij weet nog goed wat er zich die bewuste avond afspeelde op de rivier. ,,We lagen met ons schip aan wal. We voeren slib af en daarvoor moeten we dat spul via een pijp aan land brengen.”

Toxopeus was zelf op het baggerschip aan het werk. In de verte, het moeten enkele honderden meters ver weg zijn geweest, zag hij het vrachtschip Emsmoon op de spoorbrug afkomen. ,,Dat schip komen we vaker tegen op de Eems. Het is een zeeschip van 6000 ton. Ik heb verder geen acht geslagen op het schip, totdat ik een vreemd geluid hoorde. Het leek alsof er een kartonnen doos in elkaar zakte. Daarna hoorde ik wat schurend geluid van ijzer. Ja, en toen zag ik dat het zeeschip frontaal door de brug was gevaren. We konden er niet heen om eventueel assistentie te verlenen, omdat we vast aan wal lagen en het was op dat moment ook eb.”

Op het mobilofoonverkeer zegt Toxopeus niet te hebben gelet. ,,We lagen immers aan wal.”

De Zoutkamper is niet door de politie gehoord. Hoeft ook niet volgens hem, ,,want, ik heb weinig gezien. Het was erg donker.” Hoe het ongeluk ook heeft kunnen gebeuren. Toxopeus weet een ding zeker: ,,de kapitein is altijd verantwoordelijk voor het schip. Je weet echter niet wat de loods heeft gezegd”, maakt hij een voorbehoud.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.