Voor nog meer grote windmolens is geen plek in Midden-Groningen. Dat standpunt komt uit de mond van wethouder Jaap Borg (VVD).

Borg zei dat in de raadscommissie. Hij reageerde daarmee op de grote maatschappelijke onrust die dit jaar is ontstaan in de dorpen Hellum, Noordbroek, Schildwolde, Slochteren, Siddeburen en Wagenborgen. De wethouder nam voor het eerst in de mond dat exploitanten het gebied verkennen.

Onrust over mogelijke initiatieven

Onder inwoners heerst al maanden onrust over mogelijke initiatieven voor een nieuw groot windpark, of molens in rijen langs wegen in het open gebied tussen de dorpen. Borg zei bij gelegenheid steeds dat zich nog geen initiatiefnemers voor windparken hadden gemeld.

In de raadscommissie zei de wethouder nu dat ‘grote partijen bezig zijn posities in het gebied te verwerven’. Er zouden contracten zijn opgesteld waarbij ‘grondeigenaren grote sommen geld in het vooruitzicht zijn gesteld’.

Mordicus tegen zoutwinning

Afgelopen dinsdag maakten burgemeester en wethouders bekend mordicus tegen verdere zoutwinning te zijn en bezwaar tegen de nieuwe mijnbouwvergunning van Nedmag te zullen maken.

Na de zoutwinning spreekt het college zich nu voor het eerst ‘officieel’ uit tegen nog meer grote windmolens. ,,Daar is in college over gesproken’’, aldus Borg. ,,We zullen eerdaags ook met een persbericht daarover komen.’’

Ultimatum knipperende verlichting

Vrijdag liep het ultimatum af dat Midden-Groningen de exploitanten van windpark N33 heeft gesteld. Per 28 mei waren exploitanten gesommeerd de verlichting op de windmolens aan te passen van knipperend naar vast brandend. De gemeente heeft daarover contact met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Burgemeester en wethouders besluiten dinsdag waarschijnlijk dwangsommen aan RWE en Eurus op te leggen.

Borg kreeg onmiddellijke bijval van Gemeentebelangen Midden-Groningen, VVD en ChristenUnie. ,,Jaap Borg is volstrekt helder en duidelijk’’, aldus Jan Velthuis (Gemeentebelangen). ,,Geen nieuwe windparken in deze gemeente.’’

Motie van de ChristenUnie

De ChristenUnie stelde begin deze maand vragen over de kwestie aan het college van B en W. Die zijn nog niet beantwoord. De partij zegt met een motie te zullen komen, zodat de gehele gemeenteraad van Midden-Groningen kans krijgt zich achter het collegestandpunt te scharen.

De vrees bij inwoners van de dorpen is dat de gemeente Midden-Groningen wordt overruled door provincie en rijk. Het Windpark N33 bij Meeden kwam er als gevolg van een Rijkscoördinatieregeling. Daarbij werden gemeente tot haar eigen frustratie buitenspel gezet en dat zorgt tot op de dag van vandaag voor veel ellende.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen