Zuidelijke ring Groningen 6 weken dicht: navigatie uit, borden volgen en vooral géén sluiproutes zoeken

Een enorme bouwput is nodig voor de verdiepte aanleg van de zuidelijke ringweg

Het verkeer in en rond de stad Groningen krijgt het de komende zes weken flink voor de kiezen.

De zuidelijke ringweg wordt deels afgesloten, de N361 tussen Groningen en Adorp gaat dicht en in de eerste week van augustus ligt het treinverkeer op de lijnen naar Assen en Bad Nieuweschans er ook nog eens uit.

Iets verder van de stad, maar nog altijd hinderlijk voor duizenden forenzen, krijgt de A7 een flinke opknapbeurt tussen Marum en Boerakker. De weg gaat niet dicht, maar er ontstaat wel vertraging in beide richtingen.

Zuidelijke ringweg

De zuidelijke ringweg tussen Julianaplein en Europaplein gaat dicht in de richting Hoogezand. De rijbaan in de richting Drachten blijft gewoon open. De afsluiting begint vrijdag 12 juli om 22.00 uur en duurt tot maandag 26 augustus 06:00 uur. De afsluiting is nodig omdat hier damwanden worden aangebracht voor de verdiepte aanleg van de ringweg.

Het verkeer vanuit de richtingen Assen en Drachten wordt omgeleid via de westelijke, noordelijk en oostelijke ring. Voor de meeste weggebruikers betekent dit Rondje Stad een extra reistijd van 10 tot 15 minuten.

Tekst gaat verder onder de illustratie.

Verkeersinfarct

Hoewel de stremming in de zomervakantie valt, kan er wel degelijk verkeershinder ontstaan. Vooral de eerste dagen, wanneer de mensen nog moeten wennen, loopt de binnenstad maar al te gemakkelijk vol met sluipverkeer. Dat gebeurde ook tijdens het Hemelvaartweekeinde van 2018.

Toen leidde de afsluiting van de zuidelijke ringweg de eerste dagen tot een verkeersinfarct in de binnenstad. Vooral op de Europaweg, de Sontweg, de Griffeweg en voor het station stonden de auto’s bumper aan bumper.

Navigatie uit, borden volgen en géén sluiproutes zoeken

De chaos ontstond vooral doordat automobilisten de omleidingsborden negeerden. Ze dachten zelf een slimme sluiproute te kennen of ze volgden ten onrechte de aanwijzingen van hun navigatiesysteem.

,,Volg de borden’’, beklemtonen de verkeersdeskundigen van Groningen Bereikbaar. Zij hebben berekend dat de omleidingsroute via de noordelijke ring de verkeersstroom aankan. ,,De doorstroming is hier goed’’, voorspelt een woordvoerster. ,,We passen de afstelling van zo’n 25 verkeerslichten aan zodat het verkeer zo vlot mogelijk kan doorrijden. Ook komt er een aparte busbaan op het Emmaviaduct.’’

Een tienkoppig verkeersteam houdt de verkeersstromen nauwlettend in de gaten. Waar nodig zet het team verkeersregelaars in of past het de afstelling van de verkeerslichten aan. Rijkswaterstaat kijkt vanuit de verkeerscentrale in Wolfheze mee met camera’s.

Ook de weg naar Adorp gaat dicht

Tegelijk met de afsluiting van de zuidelijke ring gaat ook de N361 (Groningen-Lauwersoog) deels op slot. Deze weg is van 15 juli tot en met 23 augustus in beide richtingen afgesloten tussen Adorp en de stad Groningen. Het verkeer wordt omgeleid via Onderdendam, Middelstum en de Eemshavenweg.

Geen treinen naar Assen en Bad Nieuweschans in de eerste week van augustus

Van woensdag 31 juli tot donderdag 8 augustus rijden er geen treinen op de trajecten Groningen-Bad Nieuweschans en Groningen-Assen. Ter hoogte van Helpman wordt dan de Helperzoomtunnel onder het spoor geschoven.

Verkeershinder op de A7

Op de A7 tussen Marum en Boerakker worden de hele zomer werkzaamheden uitgevoerd. De weg gaat niet dicht, maar het verkeer moet wel rekening houden met vertragingen.

Op de websites Aanpak Ring Zuid en Groningen Bereikbaar staat heel veel informatie over de wegwerkzaamheden in en rond de stad, de stremmingen en de verkeersmaatregelen.

menu