Zuidhorn strooit schelpen tegen smeltend asfalt

Gemeente Zuidhorn is woensdagochtend op wegen rond Zuidhorn begonnen met het strooien van schelpen ter bescherming van de bovenste asfaltlaag.

Door het warme weer smelt op meerdere plekken het bovenste gedeelte van het asfalt. Het is niet de eerste keer dat de gemeente schelpen strooit, zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,Elke gemeente doet dit op z’n eigen manier. Ik denk dat andere gemeenten de wegen misschien wel nat houden.’’

De schelpen zullen door sommige weggebruikers, zoals wielrenners, misschien als lastig worden ervaren. Toch is het strooien nodig, stelde de gemeente vanochtend op Facebook. Het kalk en zout van de schelpen gaan een verbinding met het asfalt aan en de weg is stroever, zodat het asfalt minder snel smelt, zegt een medewerker van de afdeling Buitendienst over het effect dat de schelpen hebben.

Op welke wegen gestrooid wordt en hoe vaak dit moet gebeuren, hangt af van de mate waarin de wegen belast worden. De gemeente houdt in de gaten of het nodig is op nog meer plekken te gaan strooien.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.