Zuiveren vuil water in Stadskanaal duurt 10 jaar

Het duurt zeker tien jaar voordat het vervuilde grondwater onder het voormalig Philips-terrein in Stadskanaal volledig is gezuiverd.

Dat zegt Ben Timmermans, een van de eigenaren van het terrein. Hij vertelt dat de zuivering op een chemische manier plaatsvindt met apparatuur die inmiddels in werking is gezet. ,,En die apparatuur blijft dus zeker tien jaar staan. De sanering van de grond duurt veel korter en is nu ook in volle gang.’’

Verpaupering

Op het 15 hectare grote terrein was vele decennia Philips gevestigd. Toen die vestiging de deuren sloot, kwamen de bedrijfsgebouwen leeg te staan. Een vastgoedbeheerder kocht de locatie, maar ging failliet. Het terrein en de gebouwen verpauperden vervolgens zienderogen.

Vorig jaar kregen de lokale ondernemers Timmermans, Marcel Krans en Klaas Jan Top de locatie in handen. Zij willen het terrein een nieuwe invulling geven en werken daar al druk aan. Hun plannen worden, zo benadrukt Timmermans, niet gehinderd of vertraagd door het feit dat het grondwater zo zeer vervuild is en de zuiveringsapparatuur er tot 2016 moet blijven staan.

‘Knooppunt’

Wat die plannen zijn? De drie ondernemers willen in de eerste plaats op 6 hectare van het terrein een park met zonnepanelen. Ze hopen ook op de komst van een tankstation dat groen gas en lng levert en op een bedrijf dat kleine windmolens produceert.

,,En daarbij hopen we dat de locatie het knooppunt van het openbaar vervoer in Stadskanaal wordt’’, zegt Timmermans. Dat laatste kan gebeuren als de spoorlijn Groningen-Veendam naar Stadskanaal wordt doorgetrokken. De gemeente Stadskanaal wil dan een treinstation op het voormalige Philipsterrein. ,,Dat zou ook weer andere bedrijvigheid aantrekken en zo erg belangrijk zijn voor de verdere ontwikkeling van de locatie’’, zegt Timmermans.

Subsidie

Wat ook erg belangrijk en zelfs cruciaal is, is een subsidie van de rijksoverheid voor het opzetten van het park met zonnepanelen. ,,We hebben die subsidie onlangs aangevraagd en horen binnenkort of we geld krijgen. Als dat niet zo is, kunnen we in het najaar nog eens een aanvraag indienen. Als de subsidie komt, kan begin 2017 het zonnepark worden gerealiseerd. Krijgen we geen geld, dan komt het park er niet. De komende maanden zijn dus heel belangrijk.’’

Timmermans en Top hebben ook om een subsidie voor een zonnepark elders in Stadskanaal bij het Rijk aangeklopt. Ze zijn namelijk ook de eigenaar van een stuk bedrijventerrein nabij de provinciale weg N366. Dat was ook van die failliet gegane vastgoedbeheerder.

,,Het terrein is 35 hectare groot’’, vertelt Timmermans. ,,We willen 15 daarvan aan ondernemers proberen te verkopen. Op de resterende 20 hectare willen we ook een zonnepark opzetten. Maar ook daarvoor is geld van de overheid noodzakelijk.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.