Zussen voor rechter om doodrijden kip

Ze wilden een doodzieke kip uit haar lijden verlossen en reden er maar met een auto overheen. Dierenmishandeling, aldus de rechter, maar ook een leermoment.

Als een filmpje over een doodgereden kip niet op Dumpert.nl had gestaan, dan hadden de twee zussen uit Zevenhuizen en Wijnjewoude hoogstwaarschijnlijk nooit voor de rechter in Leeuwarden hoeven te verschijnen. Maar de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID) kreeg lucht van de video en maakte proces-verbaal op.

Onnodig geleden

In het filmpje uit juni vorig jaar was te zien dat de ene zus de kip voor het achterwiel van een auto hield, terwijl de andere zus achteruit over het dier reed. Dat gebeurde in Wijnjewoude. Het beestje fladderde nog wat voor het de geest gaf.

Een buurjongen had het incident gefilmd en op Dumpert.nl gezet. De LID vond dat de kip onnodig had geleden en dat de dames, 67 en 68 jaar oud, zich schuldig hadden gemaakt aan dierenkwelling.

Humane methode

De kip was van de oudste zus. Volgens haar was het dier doodziek: de kip at en dronk niet meer en had moeite met ademhalen. Ze wilden het dier uit haar lijden verlossen. Met het achterwiel van de auto eroverheen rijden leek de snelste en meest humane methode.

Er zijn regels voor hoe je pluimvee moet doden en slachten. Het dier moet elke vermijdbare vorm van pijn of stress worden onthouden. Het dier moet eerst worden bedwelmd, bijvoorbeeld middels een harde tik – met een hamer – op de kop.

Intentie was goed

Een dierenarts had het Dumpert-filmpje bekeken en kwam tot de conclusie dat de handelwijze van de zussen niet een manier is die waarborgt dat de kip meteen dood zal zijn.

Officier van justitie Siebren Buist had ,,de stellige overtuiging’’ dat de zussen het beste voor hadden met de kip. ,,Het leed moest stoppen’’, aldus Buist. Maar ze hadden het dier op een andere manier moeten doden.

Buist eiste een geheel voorwaardelijke boete van 300 euro. Rechter Bauke Jansen ging ging er ook vanuit dat de intentie van de zussen goed is geweest. Hij concludeerde dat de rechtszaak en de publiciteit een leermoment voor de zussen zijn geweest. Hij verklaarde de zussen schuldig, maar liet een straf achterwege, het zogeheten rechterlijk pardon.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.