Politiebegeleiding voor cruiseschip Norwegian Encore tijdens vaart naar Eemshaven: vrees voor activisten

Onder zware politiebegeleiding is cruiseschip Norwegian Encore richting de Eemshaven gevaren. Foto: Klaus Ortgies

Onder zware politiebegeleiding is het cruiseschip Norwegian Encore richting de Eemshaven gevaren. Gevreesd werd voor acties van Duitse milieu-activisten.

Ongeveer honderd agenten, waterpolitie en zelfs een politiehelikopter zijn ingezet langs en op de rivier de Eems. Nooit eerder zijn zulke strenge veiligheidsmaatregelen genomen als nu het geval was bij Norwegian Encore .

Peter Hackmann, woordvoerder van de Meyer Werft - bouwer van het reusachtige schip - bevestigt desgevraagd de politie-inzet. Hij wil niet zeggen hoeveel agenten exact met de ‘bewaking’ van het ruim 330 meter lange schip waren betrokken.

Hackmann zegt dat voorzorgsmaatregelen zijn genomen, omdat in Duitsland milieuactivisten het de laatste tijd gemunt hebben op de cruisebranche. Tijdens de recent gehouden cruisedagen in Hamburg werd er geprotesteerd door milieuactivisten en laatst nog werd een cruiseschip van de Holland America Line bij Kiel enkele uren ‘vastgehouden’.

Geen directe aanwijzingen

Er waren volgens Hackmann ,,niet direct” aanwijzingen dat milieuactivisten de tocht van het jongste Meyer cruiseschip zouden aangrijpen om te protesteren. ,,Maar we wilden geen enkele risico lopen, vandaar de extra politie-inzet.”

Milieugroeperingen stellen dat cruiseschepen te veel CO2 uitstoten en dus mede oorzaak zijn van een ‘verpest milieu en klimaat’. Volgens Hackmann is het mogelijk dat het bij deze eenmalig grote politie-inzet blijft. Het komend jaar levert de scheepsbouwer uit Papenburg drie cruiseschepen af. ,,We bekijken dan wel weer hoe de sfeer in Duitsland is en of we maatregelen moeten nemen.”

Probleemloze tocht

Nadat het schip het Emssperrwerk bij Gandersum was gepasseerd en richting de Eemshaven vertrok, werd de extra beveiliging ingetrokken. Vooral bij de stormvloedkering was veel politie op de been. Want, zo verklaarde een woordvoerder van de politie: ,,Het Emssperrwerk moet niet langer open zijn dan noodzakelijk.” Politie en Meyer Werft zeggen dat de tocht over de Eems probleemloos is verlopen en een goede test was voor komende cruisetochten.

Het schip vertrekt vrijdag weer uit de Eemshaven. Het ligt in de Julianahaven. In tegenstelling tot de veiligheidsmaatregelen die in Duitsland zijn genomen, heeft Groningen Seaports geen extra maatregelen genomen. ,,We doen hetzelfde als bij alle andere cruiseschepen”, zegt woordvoerder Marjolein Zwerver.

menu