Zware strafeisen tegen No Surrender-leden in afpersingszaak: celstraffen tot 8 jaar

In de rechtbank van Groningen hebben zeven verdachten, gelieerd aan motorclub No Surrender, celstraffen tot 8 jaar tegen zich horen eisen. De officier van justitie is niet mals in zijn strafeis, des te meer omdat de verdachten stellig blijven ontkennen terwijl er veel ondersteunend bewijs is.

Het gaat in deze zaak om afpersing, ontvoering en mishandeling van meerdere slachtoffers. Het slachtoffer (B.) in de zaak leeft in een getuigenbeschermingsprogramma na zijn verklaringen. De zware eis komt in een tijd waarin het OM duidelijk een einde wil maken aan de motorclubs. Voor deze relatief eenvoudige strafzaak trok de rechtbank dan ook meerdere dagen uit.

De strafeisen per verdachte:

  • R. (31, vrouwelijke verdachte): 30 maanden celstraf waarvan 10 voorwaardelijk 
  • Van B. (28): 5 jaar
  • N. (33): 5 jaar
  • D. (38): 8 jaar
  • W. (34): 5 jaar
  • Van A. (30): 5 jaar

Ook wil het OM dat er contactverboden worden opgelegd. Verdachten mogen de slachtoffers niet te benaderen. Bij overtreding: een maand cel. (eis). Dit verbod geldt gedurende 5 jaar. Verder acht de officier van jusitite schadeclaims van 4.000 en 65.000 euro acceptabel.

Telecomlogboek wordt ontkend

Het bewijs van het OM komt met name van de logboeken uit de telefoons van de verdachten en het slachtoffer. Door allerlei telecomgegevens op een hoop te gooien, kon op de seconde nauwkeurig een feitelijke reconstructie worden gemaakt. Desondanks blijven de verdachten stellig ontkennen. De telefoons van de verdachten waren uitgeleend gedurende de avond, zeggen zij.

Verdachten zetten observatieteam bij ziekenhuis

Volgens de officier van justitie was er niet alleen sprake van een vooropgezet plan om B. te grazen te nemen, maar ook van een rolverdeling. De dag na de afranseling houden de verdachten zich op bij het ziekenhuis waar B. die nacht is opgenomen. De woning van B. wordt op dat moment in de gaten gehouden door zowel verdachten als door een observatieteam van de politie.

Conclusie volgens het OM is dat er sprake is van een gezamenlijk plan om B. af te ranselen, te bedreigen en af te persen. Daags na de afranseling eisten ze nog meer geld. De verdachten hebben nauw met elkaar samengewerkt. Er is sprake van medeplegen. Wie precies wat heeft gedaan en wat niet, is niet zo relevant volgens de officier van justitie. Ieder van de verdachten wist wat er ging gebeuren en was daarbij betrokken.

Meerdere slachtoffers

Een ander slachtoffer (L.) kreeg te horen dat hij een  bad standing  had gekregen en werd geslagen en geschopt. Hij moest 2500 euro afdragen. Dit zou zijn gebeurd bij de sportvelden in Vinkhuizen in Groningen. L. gaf daar zijn hesje af.

Later moest hij opnieuw komen opdraven. Ze zeiden: ‘Als je niet betaalt, zoeken we je vriendin op, dan moet zij betalen.’ L. steelt vervolgens 500 euro uit de bedrijfskas van een familielid. Dit herhaalt zich een aantal keren. aldus het Openbaar Ministerie.

'No Surrender voelt zicht onaantastbaar'

De officier van justitie: ,,De verdachten zijn grof en minachtend te werk gegaan. Blijkbaar wordt dat binnen No Surrender toegejuicht. Dat is maatschappelijk ondermijnend. Ze voelen zich onaantastbaar. De slachtoffers kunnen zich nog steeds niet vrij over straat bewegen. Ze vrezen nog steeds geweld.’’ 

Lees het rechtbankverslag hieronder (link) terug.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen