Zwarte Piet splijt (ondanks de verzoenende toon van de burgemeester) sinterklaasintocht Hoogezand-Sappemeer

Sinterklaas en Zwarte Pieten laten zaterdag tijdens hun intocht in Hoogezand-Sappemeer winkelcentrum De Hooge Meeren links liggen. De winkeliers willen niet alleen zwarte pieten, maar ook roetveegpieten in het gezelschap zien.

Stichting Vrienden Sinterklaasintocht Hoogezand-Sappemeer komt met alleen zwarte pieten. ,,De winkeliersvereniging van De Hooge Meeren maakt de keuze voor roetveegpieten en zonder hen is Sinterklaas niet welkom’’, heeft de organisatie te horen gekregen.

Programma aanstaande zaterdag aangepast

,,Wij respecteren hun keuze, zoals zij ook onze keuze respecteren. Stichting Vrienden Sinterklaasintocht Hoogezand-Sappemeer heeft daarop wel besloten het programma van zaterdag aan te passen.’’

Dat betekent dat een stop op het plein bij de Hooge Meeren van de baan is. De goedheiligman maakt – in aanwezigheid van Zwarte Pieten en roetveegpieten – nu op 1 december (koopzondag) zijn opwachting in het winkelcentrum. ,,Sinterklaas krijgt dan een podium op het middenplein, waar hij elk kind persoonlijk begroet en een cadeautje geeft.’’

Sinterklaas en Zwarte Pieten komen om 12.00 uur aan in Martenshoek, waar ze worden opgewacht door burgemeester Adriaan Hoogendoorn. Een uur later vertrekt het gezelschap naar winkelcentrum De Pleiaden, waar Sint en Piet rond 13.15 uur worden verwacht.

Van de Pleiaden rechtstreeks naar Sappemeer

Oorspronkelijk was vervolgens een stop ingelast op het plein voor de Hooge Meeren, tussen de bioscoop en Zeeman, maar die is van de baan. Van de Pleiaden gaat het rechtstreeks naar Sappemeer. Daar hoopt het gezelschap rond 14.45 uur aan te komen.

Winkeliers in De Hooge Meeren conformeren zich aan het officiële standpunt van de gemeente Midden-Groningen. Die zegt dat ‘het geleidelijk aan vervangen van Zwarte Piet door een figuur waar geen discriminerende associaties aan kleven, zoals een roetveegpiet, een goede oplossing kan zijn’.

,,Ook voor de herkenbaarheid voor de kinderen volgen wij hiermee de landelijke intocht’’, staat op de Facebookpagina van De Hooge Meeren. ,,Wij hebben de organisatoren van de intocht gevraagd om, wanneer het gezelschap De Hooge Meeren aandoet, roetveegpieten aan de stoet toe te voegen. Dat was volgens de organisatie niet mogelijk.’’

Sinterklaas een feest voor iedereen

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn roept op van Sinterklaas een feest voor iedereen te maken. ,,Dat kan alleen door naar elkaar te luisteren en begrip te tonen voor elkaars standpunten. Ik begrijp de zorgen van inwoners die de discriminerende aspecten van Zwarte Piet benoemen. Niet iedereen voelt zich prettig bij de traditionele zwarte piet. Daarnaast verdienen mensen die oprecht een mooie traditie overeind willen houden respect. Zij zijn zeker geen racisten’’, aldus Hoogendoorn.

Zorgen dat Sinterklaas geen splijtzwam wordt

De burgemeester vraagt voor- en tegenstanders van de traditionele zwarte piet met elkaar in gesprek te gaan. ,,Zo zorgen we er met elkaar voor dat Sinterklaas geen splijtzwam wordt en het ook voor toekomstige generaties kinderen een mooi feest blijft.’’

De feestelijke intocht van Sinterklaas en Zwarte Pieten eindigt zaterdag rond 15.30 uur in de Noorderstraat in Sappemeer, ter hoogte van de Aletta Jacobsstraat.

Burgemeester Hoogendoorn van Midden-Groningen roept op tot gesprek: voorkom dat sinterklaasfeest splijtzwam wordt
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.