Zwembaden moeten het zelf rooien

Gemeenten in Drenthe en Groningen doen massaal afstand van hun zwembaden. Twee derde van de baden is in handen van vrijwilligers en bedrijven.

Zwembaden staan onder druk, zegt directeur Koen Breedveld van het Mulier Instituut, een stichting voor sportonderzoek. Omdat zwembaden duur zijn, kiezen gemeenten voor afstoting of sluiting. „Het is een turbulente tijd en dat blijft ook nog wel even zo”, zegt Breedveld.

We zwemmen steeds minder

Daarnaast zwemmen we steeds minder. Terwijl het aantal Nederlanders toenam, daalde het aantal zwemmers. Cijfers van het CBS laten zien dat in 1988 de baden 82 miljoen bezoekers hadden, in 2012 waren het 71 miljoen. „Vroeger ging je bij mooi weer al snel naar het zwembad”, zegt Breedveld. „Nu zijn er veel meer alternatieven. Fitnesscentra bijvoorbeeld, hardlopen is populair, de winkels zijn vaker open en we gamen.”

Nu hebben veel grotere dorpen in het Noorden nog een eigen zwembad. Zeker Drenthe telt relatief veel zwembaden. Van de 79 openbare baden in de twee provincies worden 38 beheerd door vrijwilligers en vijftien door een private partij, blijkt uit een inventarisatie van deze krant.

,,Dorpsinitiatieven zijn een godsgeschenk"

Dat gemeenten veel zwembaden van de hand doen, is niet per se negatief, oordeelt adviseur Jan van der Bij van CMO STAMM. „Bedrijven en vrijwilligers werken vaak efficiënter dan gemeenten. Zij zien snel mogelijkheden om de energierekening flink naar beneden te krijgen. Gemeenten zitten te ver op afstand om dit voor elkaar te krijgen.” Mensen uit het dorp zelf weten volgens Van der Bij ook beter hoe ze het bad aantrekkelijker kunnen maken. „Nog niet elke gemeente heeft het door, maar dorpsinitiatieven zijn een godsgeschenk.”

Er is wel een risico, stelt Breedveld. Volgens de Mulier-onderzoeker houden de vrijwilligers niet genoeg geld over om te sparen. „Veel zwembaden zijn gebouwd in de jaren zestig en zeventig. Die zijn de komende jaren allemaal aan vervanging toe. Ik verwacht dat er binnenkort overal noodkreten klinken. En dat de vrijwilligers weer bij de gemeenten aan de bel trekken.”

Samenwerken

Gemeenten die nog eigen baden hebben, doen er volgens Breedveld goed aan om samen te werken. „Bijvoorbeeld drie gemeenten die samen besluiten vier van hun acht zwembaden te sluiten en twee nieuwe te bouwen die beter voldoen aan de huidige eisen.” Een voorbeeld van zo’n samenwerking is zwembad Dubbelslag op de grens van de gemeenten Appingedam en Delfzijl.

Bekijk hieronder een plattegrond van alle zwembaden in Drenthe en Groningen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.