Allerlaatste winnaars waarderingsprijs de DamSTER zijn bekend

De winnaars van de DamSTER 2020 Foto: Eigen foto.

Paul Roelofs, de vrijwillige brandweer van Appingedam, Stichting Kriebeldam en Marketing Stad Appingedam zijn de allerlaatste winnaars van de DamSTER. De gemeente Appingedam reikte de prijs nog één keer uit, voordat de herindeling met de gemeente Delfzijl en Loppersum plaatsvindt.

De DamSTER is een waarderingsprijs voor personen, groepen, verenigingen, bedrijven en jongeren die een actieve bijdrage hebben geleverd aan het positief op de kaart zetten van de stad Appingedam.

Paul Roelofs

Paul Roelofs wint de DamSTER in de categorie persoon. Hij woont sinds 2016 in een monumentaal pand aan de Solwerderstraat, één van de drie panden met hangende keukens. Die keukens zijn het icoon van historisch Appingedam en de beroemdste bezienswaardigheid van de stad.

Vanuit binnen- en buitenland komen toeristen sinds jaar en dag de historische hangende keukens bekijken. Als Roelofs toeristen op het bruggetje bij de keukens ziet staan, nodigt hij ze steevast uit om de keuken van binnen te bekijken.

Als vrijwilliger bij de Zilverkamer promoot hij niet alleen de hangende keukens maar ook de andere bezienswaardigheden van Appingedam.

De vrijwillige brandweer Appingedam

In de categorie groep halen de vrijwilligers van de brandweer Appingedam een DamSTER binnen. Zij zetten zich in voor de veiligheid van de bewoners van Appingedam. De blusgroep van de gemeente Appingedam telt 15 vrijwillige brandweermensen en staat onder leiding van teamleider Ingrid van Elst en ploegchef Richard Werkman.

Stichting Kriebeldam

In de categorie jongere wint Stichting Kriebeldam de DamSTER. De kindervakantiespelen Kriebeldam organiseert al sinds 1966 twee weken zomervakantievermaak voor schoolkinderen van de basisscholen in Appingedam.

In 1966 begon het op het Hipposterrein. Bij wijze van proef werd daar een speelweek voor 9- en 10-jarigen werd georganiseerd. Een jaar later waren er de kindervakantiespelen voor de hele lagere schooljeugd. En dat is al 55 jaar onveranderd.  Bijna 14.000 kinderen hebben in die tijd aan Kriebeldam meegedaan.

Een groep van circa 20 vrijwilligers begeleidt de kinderen. Deze vrijwilligers zijn veelal jongeren tussen de 14 en 21 jaar die zelf ooit als kind ook hebben meegedaan aan Kriebeldam.

Marketing Stad Appingedam

In de categorie bedrijf haalt Marketing Stad Appingedam een DamSTER binnen. Het bedrijf heeft als doel om Damsters, toeristen en andere bezoekers van Appingedam kennis te laten maken met alles wat Appingedam te bieden heeft. Daarmee wil Marketing Stad Appingedam de leegstand en krimp in de regio reduceren en een economische impuls geven.

Waarderingsprijs de DamSTER

Vanaf 2010 zijn elk jaar de waarderingsprijzen door de gemeente Appingedam uitgereikt. De prijs is voor een persoon, groep, bedrijf of jongere die een actieve bijdrage levert om de stad Appingedam op een positieve manier op de kaart te zetten. Vanwege de herindeling met de gemeenten Delfzijl en Loppersum zijn de prijzen dit jaar voor de laatste keer uitgereikt

De onderscheidingen werden donderdag 10 december 2020 uitgereikt tijdens een speciale bijeenkomst van de gemeente Appingedam in Multifunctioneel Centrum Kabzeël.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Appingedam