Damster Stadsmunt voor laatste overgebleven Joodse Damster Sara Kirby Nieweg

Sara Kirby-Nieweg en haar moeder Miesje (rechts) vlak na de bevrijding in Heerenveen. Links Leen Akker met wie Miesje ondergedoken zat in Oudehaske. Foto: Eigen foto

De 78-jarige Sara Kirby-Nieweg heeft donderdag de Damster Stadsmunt gekregen. De erepenning werd haar in de plaatselijke synagoge opgespeld door burgemeester Koos Wiersma van Appingedam. Dit gebeurde bij de presentatie van Kirby’s boek ‘Meijer’s daughter’.

Sara Kirby-Nieweg heeft de Damster Stadsmunt gekregen voor het levend houden van de Joodse geschiedenis in de gemeente Appingedam. Hiervoor geeft ze onder meer spreekbeurten op scholen over de geschiedenis van haar familie.

Daarnaast was zij betrokken bij de restauratie van de Damster synagoge en de oprichting van Struikelstenen Appingedam .

,,Appingedam is de plek waar mevrouw Kirby is geboren en zij voelt zich nu, na zoveel jaar, nog sterk verbonden met de Damster gemeenschap”, vertelde Wiersma bij de uitreiking van de Damster Stadsmunt.

,,De bijdragen die mevrouw Kirby heeft geleverd aan het levend houden van de Joodse geschiedenis in onze stad zijn van onschatbare waarde. We zijn Sara Kirby daar zeer erkentelijk voor. Zij heeft de Damster Stadsmunt méér dan verdiend”.

Laatste overgebleven Joodse Damster

Sara Kirby-Nieweg is op 7 april 1941 geboren aan de Jukwerderweg 6 in Appingedam. Haar ouders waren Meijer Nieweg en Mies Wolf. Haar vader stierf op 18 augustus 1942 in vernietigingskamp Ausschwitz. Haar moeder werd tijdelijk blind. Zij en Sara doken apart van elkaar onder in Friesland. Beiden overleefden de oorlog.

Mies overleed op 41-jarige leeftijd, toen Sara 14 jaar was. Sara werd au pair in Londen en bouwde daar een nieuw leven op.

Medio 1942, toen de deportaties begonnen, had Appingedam 82 Joodse inwoners. Slechts zes van hen overleefden de gruwelijkheden van de oorlog, waaronder Sara Kirby-Nieweg en haar moeder. Inmiddels is Sara Kirby de laatste overgebleven Joodse Damster.

Hoewel woonachtig in Engeland, voelt Kirby zich sterk verbonden met Appingedam. 26 januari onthulde ze nog het tijdelijke lichtmonument Levenslicht in de gemeente.

Meijer’s daughter

De Damster Stadsmunt werd uitgereikt bij de presentatie van Kriby’s boek Meijer’s daughter . Dit Engelstalige boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel is biografisch, het tweede deel is een overzicht van de voortgang en resultaten van familieonderzoek.

Kirby heeft er meer dan tien jaar aan gewerkt.

De Damster Stadsmunt, in 1985 ingesteld als een erepenning voor personen of groepen die op cultureel, sportief of sociaal gebied een bijzondere prestatie of verdienste hebben geleverd voor de Damster gemeenschap, is voor de 42ste keer uitgereikt.

menu