'Kunnen wisselwoningen in Appingedam over tien jaar gebruikt worden voor jongerenhuisvesting?'

Raadszaal Appingedam. Foto: DvhN

Kunnen de wisselwoningen in Appingedam als de versterkingsopgave is geklaard, gebruikt worden voor jongerenhuisvesting? Die vraag wierp fractievoorzitter Cees van Ekelenburg (D66) donderdagavond op tijdens de raadsvergadering.

In de nieuwe Stadsvisie van Appingedam, die donderdag unaniem werd aangenomen, speelt het thema wonen een grote rol.

De stad kampt met een fikse versterkingsopgave. In Opwierde en Opwierde-zuid worden ruim 600 woningen gesloopt en herbouwd. Ook zijn er een aantal nieuwe locaties aangewezen waar binnenkort nieuwe koop- en huurwoningen verrijzen, zoals de Eendracht waar vroeger de strokartonfabriek stond en schiereiland de Tip.

Jongerenhuisvesting

Fractievoorzitter Bert Raangs (CDA) drong erop aan dat er goed gekeken moet worden naar de mogelijkheden voor jongerenhuisvesting. ,,De prijzen voor huurwoningen in de stad rijzen de pan uit. Die jongeren kunnen wij hier bedienen.”

Van Ekelenburg (D66) kwam met het idee om de wisselwoningen in de toekomst te gebruiken voor jongerenhuisvesting. ,,Als we die onderheien, kunnen de panden voldoen als reguliere woning wanneer de versterkingsopgave achter de rug is.’’

Wethouder Annalies Usmany vindt het onverstandig om daar nu al uitspraken over te doen. ,,Die wisselwoningen zijn geen eigendom van de gemeente. Die panden aankopen kost een godsvermogen. Bovendien weten we niet hoe die woningen er over tien jaar aan toe zijn. Het is beter tegen die tijd te kijken wat we met de wisselwoningen kunnen doen.’’

Huur- en koopwoningen in Appingedam

In Appingedam is ongeveer 45 procent van het totale aanbod huur. Volgens wethouder Usmany is dat niet in alle Groningse gemeenten zo in balans.

Joop van der Lei (fractievoorzitter PvdA) wil dat die balans goed in de smiezen gehouden wordt. ,,We moeten zorgen dat sociale huurwoningen ook een plek houden in Appingedam.”

Fractievoorzitter Ina Schenkel (CU) stelt dat koopwoningen ook heel belangrijk zijn voor de stad. Zij stelt dat er juist vraag is naar vrijstaande koopwoningen in dit gebied.

In de Stadsvisie is de bouw van zowel huur- als koopwoningen opgenomen. Op sommige locaties worden meer koopwoningen gebouwd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Appingedam