Fusie welzijnsorganisaties in Eemsdelta: SWD en ASWA Welzijn samen verder als Cadanz Welzijn

Foto: Gemeente Appingedam

De welzijnsorganisaties SWD uit Delfzijl en ASWA Welzijn uit Appingedam gaan vanaf 1 januari samen verder als Cadanz Welzijn.

De huidige directeuren van SWD en ASWA Welzijn, respectievelijk Ester Lohuis en Nynke Walstra vormen de directie van Cadanz Welzijn. Het huidige onderkomen van ASWA in Appingedam wordt het hoofdkantoor van de nieuwe organisatie.

Gemeentelijke herindeling

Belangrijke reden voor de fusie is de gemeentelijke herindeling: de gemeenten Appingedam en Delfzijl gaan 1 januari, samen met Loppersum, op in de nieuwe gemeente Eemsdelta. ASWA ondersteunt en verbindt bewoners en organisaties in met name de gemeente Appingedam, SWD is in Appingedam en Loppersum actief.

,,Begin 2020 werden we door de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum gevraagd om onze krachten te bundelen”, vertelt Lohuis.

,,Ze gaven te kennen ASWA en SWD graag voor de gemeente Eemsdelta te behouden en nauwer te willen samenwerken. Maar dan als één welzijnsorganisatie. Dat heeft uiteindelijk dus geresulteerd in Cadanz Welzijn.”

Nauwe samenwerking welzijnsorganisaties

Maar de welzijnsorganisaties werken al langer samen. Ze noemen de fusie dan ook ‘een logisch vervolg op de steeds nauwere samenwerking van de afgelopen jaren’.

Die samenwerking begon meteen na de aanstelling van Lohuis als directeur van SWD in 2017. ,,Bij de kennismaking spraken we vrijwel meteen de intentie uit om meer met elkaar te gaan samenwerken”, blikt Walstra terug. ,,Vanuit de werkvloer bestond die wens al veel langer. Vandaar dat we voor medewerkers bijeenkomsten zijn gaan organiseren. Nog niet met als doel om te fuseren, maar puur om elkaar beter te leren kennen. Dat ging zo voorspoedig dat er een mooie en constructieve samenwerking uit is voortgevloeid.”

Voor inwoners zal er weinig veranderen, verwacht Walstra. ,,De activiteiten in de straks voormalige gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum blijven zeker in de beginfase nagenoeg hetzelfde, inclusief de vertrouwde gezichten.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen