Inwoners Noord-Nederland relatief vaak slachtoffer cybercrime

Foto: Pixabay

Inwoners van Drenthe en Groningen zijn relatief vaak het slachtoffer van cybercrime. Dit blijkt uit een onderzoek van vergelijkingswebsite VPNgids , die data van de Nederlandse politie en het Centraal Bureau voor de Statistiek vergeleek.

Per 10.000 inwoners zijn in Groningen en Drenthe sinds januari dit jaar 3,7 cybermisdrijven geregistreerd bij de Drentse politie. Landelijk gezien ligt het aantal cybermisdrijven op 2,7 incidenten.

Meest getroffen gemeentes

Van de provincie Groningen waren de inwoners van Westerwolde en Oldambt relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime met respectievelijk 5 en 4,7 meldingen per 10.000 inwoners. Van alle Drenten waren inwoners van de gemeente Hoogeveen relatief het vaakst slachtoffer van cybercrime. In 2020 werden daar tot en met mei 6,1 meldingen gedaan per 10.000 inwoners.

Toename sinds coronavirus

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het aantal gevallen van cybercrime fors toegenomen. Met name in maart en de eerste week van april was er een grote stijging in het aantal gevallen van cybercrime. Sindsdien neemt het aantal gevallen weer geleidelijk af.

Omdat mensen thuiswerken en van hun computer en internet afhankelijk zijn, voeren criminelen meer phishing- en malwareaanvallen uit. Daarmee proberen zij gevoelige informatie van gebruikers buit te maken. Die aanvallen werden volgens Europol snel geraffineerder en complexer.

menu