Nieuwe gemeente werkt aan kindvriendelijkheid onder naam JongGOUD Eemsdelta

De winnaars met burgemeester Gerard Beukema en wethouders van de drie gemeenten. Foto: Richard Degenhart/ProNews

De gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum hebben gezamenlijk nieuw jeugdbeleid vastgesteld. JongGOUD Eemsdelta is de naam die voortaan gebruikt wordt bij Initiatieven voor een kindvriendelijk Eemsdelta.

De bekende YouTuber Kalvijn maakte woensdag die naam bekend tijdens een feestelijk evenement in de sporthal van de Brede School Noord in Delfzijl. Kalvijn, opgegroeid in Meedhuizen, onthulde in een vlog ook de namen van de kinderen die het winnende logo en de naam hebben bedacht.

Carlijn Buikema maakte de tekening die is gebruikt als basis voor het nieuwe logo. Milan Bos en Alex van der Schuur bedachten samen de naam.

Ontwerpwedstrijd

De afgelopen maanden zijn vijf workshops voor kinderen georganiseerd om een ontwerp te maken. Dit heeft geleid tot 115 inzendingen voor een naam en logo. De tekening is door studio VanBos omgezet naar een logo met de naam die voortaan wordt gebruikt.

Het drietal ontving uit handen van burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl een gesigneerd exemplaar van de autobiografie van Kalvijn. Burgemeester Beukema benadrukte het belang van een kindvriendelijke gemeente: „Kindvriendelijk zijn doen we samen. We doen als gemeenten ons best om naar de stem van de kinderen te luisteren wanneer we beslissingen nemen die hen aangaan.”

Na afloop van de bekendmaking leefden de kinderen zich uit met onder meer muziek van de rijdende popschool, een virtual reality experience, springkussens, een bootcamp en er werd een gezamenlijk schilderij gemaakt. Ook was er een meet and greet met de aanwezige bestuurders van de gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum.

Veilig en gezond opgroeien


Op basis van het VN verdrag voor de Rechten van het Kind promoot UNICEF wereldwijd het Child Friendly Cities Initiative. De drie gemeenten sluiten zich hierbij aan. Het doel van dit initiatief is dat overheden alles in het werk stellen om kinderen veilig en gezond op te laten groeien. Het is ook een netwerk dat gemeenten, lokale organisaties, professionals en kinderen samenbrengt om steden en dorpen kindvriendelijker te maken.

Na lezingen van ambassadeur Andy Loyd van Childfriendly City Leeds, vorig jaar in Appingedam en Delfzijl, zijn er inmiddels twee werkgroepen met kinderen, jongeren en volwassenen gevormd. Ze gaan zich onder meer bezig houden met het bevorderen van buitenspelen.

menu