Wél maatregelen, geen stookkostenvergoeding voor huurders schimmelwoningen in Appingedam

Zo'n twintig huurders van de schimmelwoningen in Appingedam brachten op 16 december een bezoek aan het kantoor van Woongroep Marenland. Links zit huurder Marcel Dijkema, in het midden Jürgen Romeling en rechts Marenland-directeur Gerke Brouwer. Foto: Bram Noordhuis

Woongroep Marenland houdt voet bij stuk. De bewoners van de schimmelwoningen in de Pieter Veningastraat en de Gerrit Raapstraat in Appingedam krijgen géén stookkostenvergoeding.

Dat staat in een brief die directeur Gerke Brouwer eind december naar de huurders heeft gestuurd. De brief was een reactie op het bezoek van zo’n twintig bewoners aan het kantoor van Woongroep Marenland op 16 december. Zij leverden daar een document in met klachten, foto’s en eisen.

‘Ik voel me niet serieus genomen’

Brouwer ging met de huurders in gesprek en beloofde langs te gaan bij de schimmelwoningen. Zo geschiedde. Hij nam onder meer een kijkje in het huis van Japke Bult in de Pieter Veningastraat. ,,Hij kwam samen met twee medewerkers en het bezoek duurde ongeveer een uurtje’’, zegt bewoonster Bult. ,,Ik voel me niet serieus genomen. Ik heb het gevoel dat hij alles weglacht.’’

De directeur legde tijdens zijn bezoek uit welke maatregelen Marenland wil nemen om de problemen op te lossen. De wooncorporatie biedt aan de schimmel te bestrijden, een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen, dubbel glas te plaatsen op de eerste verdieping en de gevelkozijnen na te lopen op kieren en naden. ,,Maar deze huizen zijn zo oud en in zo’n slechte staat, dat ik niet geloof dat die maatregelen helpen’’, zegt Bult.

Hoe zat het ook alweer met de schimmelwoningen?

Het probleem van de schimmelwoningen kwam aan het licht nadat bewoners Marcel Dijkema en Jürgen Romeling aan de bel trokken bij de woongroep. Zij zijn zeer ontevreden met de staat van hun huizen. Er groeit schimmel op de muren en de woningen tochten. De bewoners eisen onder meer een stookkostenvergoeding, omdat de twee-onder-een-kapwoningen niet warm te krijgen zijn. Er is al jaren niets aan de huizen gedaan, omdat niet duidelijk is of ze gesloopt of versterkt moeten worden.

Woongroep Marenland erkent dat de huizen slecht onderhouden zijn. Directeur Gerke Brouwer bood daarvoor in een eerdere brief al zijn excuses aan, maar hij ziet niets in het geven van een stookkostenvergoeding. ,,We compenseren niet, omdat we daarmee de klachten niet verhelpen’’, schrijft de directeur in de brief aan de huurders. Wel worden in sommige huizen de verouderde cv-ketels vervangen.

Teleurgesteld

Dijkema is teleurgesteld in het besluit van de directeur. ,,Het is op zich een leuk gebaar, maar over isolatie vind je niets in de brief. Dus je kan je huis nog steeds niet normaal verwarmen. Wij denken dat het tijd wordt dat de Nationaal Coördinator Groningen duidelijk maakt wat er met de huizen gaat gebeuren.’’ De huurders beraden zich op verdere acties.

Deze maand begint de woongroep met het opstellen van een verbeterplan dat naar verwachting in 2021 wordt uitgevoerd.

menu