De Pieter Veningastraat in Appingedam.

Waarschuwing: geen zware spullen op de bovenverdieping van schimmelwoningen in Appingedam

De Pieter Veningastraat in Appingedam. Foto: DvhN

De Pieter Veningastraat en de Gerrit Raapstraat in Appingedam verloederen steeds verder. Ondertussen blijft de onduidelijkheid: worden de huizen gesloopt of versterkt?

,,De boel verpaupert hier’’, zegt Kees Jongsma. Hij woont al veertig jaar op de hoek van de Pieter Veningastraat. ,,Tuinen verloederen, huizen staan leeg en er wonen om de haverklap opeens nieuwe mensen.’’

De woningen in de twee straten verkeren in erbarmelijke staat. Wooncorporatie Marenland pleegde jarenlang geen onderhoud, omdat het niet zeker is wat er met de huizen gaat gebeuren. De huizen kampen met aardbevingsschade, zijn slecht geïsoleerd, tochten enorm en er groeit schimmel op de muren.

Twintig velletjes vol klachten

Eind vorig jaar trokken zo’n twintig huurders naar het kantoor van de wooncorporatie, gewapend met een handtekeningenactie en twintig velletjes vol klachten. Ze eisten dat Marenland actie ondernam.

Directeur Gerke Brouwer beloofde beterschap. De wooncorporatie bood bijvoorbeeld aan de schimmel te bestrijden, een mechanisch ventilatiesysteem te plaatsen en dubbel glas te installeren. Die werkzaamheden zijn in maart begonnen, maar vanwege de coronacrisis nog niet afgerond.

Duidelijkheid over slopen of versterken in het najaar

De wooncorporatie heeft nu beloofd dat huurders eind september of begin oktober duidelijkheid krijgen over wat er met hun woningen gebeurt: slopen of versterken. Waterbedden, aquaria en andere zeer zware spullen mogen tot die tijd niet op de bovenverdieping worden geplaatst.

Jongsma hoeft niet per se een nieuw huis. Hij wil vooral graag duidelijkheid. Versterken en aanpakken is wat hem betreft ook prima. Een andere bewoner, Marcel Dijkema, ziet liever dat zijn woning gesloopt en herbouwd wordt. ,,Hier is geen redden meer aan. Deze woningen zijn gewoon af. Het wordt tijd dat ze actie ondernemen.’’

Damster straten veranderen in spookstraten

Ondertussen staan er steeds meer huizen leeg, omdat bewoners met tijdelijke huurcontracten voor oktober 2020 op zoek moeten naar een nieuw huis. Sommige worden via antikraakorganisatie CareX verhuurd.

Een postbode fietst langs. ,,Zoek je iets?’’ vraagt ze vriendelijk. ,,Raar hè, dat al die huizen leegstaan. Ik ben drie weken op vakantie geweest en ik kijk mijn ogen uit.’’ Een man die zijn grote witte hond uitlaat, zegt hetzelfde. ,,Het ziet er niet uit zo.’’

De leegstaande huizen zijn makkelijk te herkennen. Onkruid in de tuinen en tussen de tegels, vodjes voor de ramen en op sommige plekken zijn de brievenbussen dichtgespijkerd.

De bewoners zijn blij dat Marenland eindelijk een beetje perspectief biedt. ,,Ze hebben ons beloofd in september met duidelijkheid te komen. Dat is fijn. Ik hoop wel dat ze dat ook echt doen. Ze hebben ons wel vaker dingen beloofd.’’

menu