Groninger bloemist op WK bloemschikken: 'Ik hoorde gegil en zag de tafel in elkaar storten'

Groninger bloemist Hans Zijlstra vertelt over zijn avontuur in Philadelphia.

Bloemist Hans Zijlstra (46) reisde begin maart naar de Verenigde Staten om mee te doen aan het wereldkampioenschap voor de bloemsierkunst. In Philadelphia streed de Groninger met 23 andere bloemisten voor de wereldtitel. Het liep anders dan gehoopt.

Zijlstra is opgegroeid tussen de bloemen. Hij was altijd te vinden in de bloemenzaak van zijn ouders aan de Eeldersingel in Groningen. In 2005 nam hij de winkel over. ,,Bloemen betekenen alles voor mij, het is echt mijn passie", glundert de bloemstylist.

Alleen de winkel bestieren was niet genoeg voor Zijlstra. Sinds 1993 doet hij mee aan wedstrijden voor de bloemsierkunst. De grootste droom van Zijlstra was om mee te doen aan een wereldkampioenschap. Vier jaar geleden viel hij net buiten de boot. Vorig jaar wist Zijlstra zich via het Nederlands kampioenschap te kwalificeren voor het WK in de Verenigde Staten.

Teleurstelling en trots

Zijlstra vloog eind vorige maand naar Philadelphia. Zijn ouders aan zijn zijde. Tijdens het driedaagse WK moest Zijlstra verschillende kunstwerken aan een jury presenteren. Het toernooi begon voorspoedig. ,,De bloemen waren goed en de frames die ik ter voorbereiding had gemaakt en twee weken geleden al naar Amerika had verscheept waren goed aangekomen.''

De tweede dag ging het mis. Een tafel, onderdeel van één van de bloemstukken, begaf het. ,,Ik hoorde gegil en zag de tafel in elkaar storten", vertelt Zijlstra. ,,De teleurstelling was enorm, het ging zo goed." Toch gaat Zijlstra met opgeheven hoofd naar huis. ,,Het was een eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen op deze Olympische Spelen onder bloemisten."

Australië won het toernooi in Philadelphia, Rusland werd tweede en Hongarije volgde als derde.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.