Een wonder in Amerika? Geuko oefent met zelfstandig ademhalen en lopen

De 6-jarige Geuko van Lang uit Winschoten gaat vooruit in Amerika.

Hij begint zelfstandiger te ademen, er komt meer beweging in zijn spieren waardoor hij zelfs zijn rechterhand een beetje kan bewegen en hij oefent met staan en lopen. De 6-jarige Geuko van Lang uit Winschoten gaat vooruit in Amerika. Maar het gezin moet wel vooraf even duizenden dollars extra betalen.

Het is een wereld van verschil, de Nederlandse gezondheidszorg tegenover het ziekenhuis in het Amerikaanse Baltimore, waar Geuko sinds anderhalve week verblijft. In Nederland was Geuko min of meer opgegeven, nadat hij twee jaar geleden ernstig verlamd was geraakt door een polio-achtig virus.

Met ingezameld geld wordt hij nu op eigen kosten en een deel verzekeringsgeld acht weken lang in een gespecialiseerd Amerikaans ziekenhuis behandeld

Geukos vader Gert Jan is goed te spreken over alle aandacht en zorg die zijn zoon krijgt. Geuko oefent met zelfstandig ademen en woensdag trainde hij zelfs met staan en lopen. Met allerlei hulpmiddelen, maar toch.

Zesduizend dollar extra

Er spreekt ook verwondering uit de verhalen van Gert Jan. Zo moest hij plotseling zesduizend dollar extra betalen, bovenop de forse bedragen die ze al betaald hadden. Dat om een EMG-scan te laten doen, een elektromyografisch onderzoek om de activiteit van de spieren te checken.

,,Het zou eerst tweeduizend tot vierduizend dollar extra kosten, maar bleek uiteindelijk meer dan zesduizend dollar’’, schrijft Gert-Jan. ,,In Amerika werken ze zo. Je betaalt vooraf, maar later maken ze dan de uiteindelijke rekening die lager uitvalt. Maar dan nog. We hebben eerst de helft betaald. Nu is het maar de vraag of we de pacer nog kunnen betalen.’’

Voor de reis en behandeling in Amerika heeft de familie in totaal 370.000 euro bij elkaar gekregen, waarvan 65.000 van de zorgverzekering. Dat lijkt nu niet genoeg te zijn.

Spieren te lang ongetraind

De behandeling is wel veel intensiever dan in Nederland, zegt Gert Jan. ,,We krijgen steeds meer de bevestiging van hoe onhandig de behandeling in Nederland ging.’’ Uit de EMG-scan blijkt dat zijn spieren veel te lang niet genoeg gestimuleerd zijn. Geuko krijgt veel training en heeft daardoor behoorlijke spierpijn gekregen.

Ook de aandacht die er voor Geuko is, is iets totaal anders dan hoe het in Nederland ging. ,,Hier gaan ze gewoon door tot het klaar is. In Nederland was er altijd tijdsdruk omdat ze weer naar de volgende patiënt moesten.

Het eten in het ziekenhuis is wel 'belabberd'. Maar het personeel gaat er zelf op uit, naar de Aldi-supermarkt bijvoorbeeld, om allerlei lekkers voor Geuko te halen, zodat hij tenminste wel weer beter gaat eten.

En niet alles gaat perfect. Zo schrok Gert Jan enorm toen hij op een ochtend bij Geuko kwam en zijn Boston-brace, een soort corset, aan de linkerkant ingedeukt was. Het was klem komen te zitten, toen Geuko's bed lager was gezet.

Voorzichtig zelf ademen

Een van de belangrijkste doelen van zijn opname is hem weer zelfstandig te leren ademen. Als dat niet zelfstandig gaat lukken, krijgt hij volgens Gert Jan uiteindelijk een diafragma-pacer geïmplanteerd, een apparaatje dat zijn middenrif elektronisch stimuleert. Maar voor het zo ver is, probeert het ziekenhuis Geuko zelfstandig te leren ademen.

Daarom wordt de apparatuur die zijn ademhaling ondersteunt langzaam steeds iets zachter gezet, zodat hij voorzichtig meer zelf moet doen. Dat gaat steeds iets beter, zodat misschien de pacer helemaal niet nodig zal zijn.

De verlamde Geuko (6) uit Winschoten hoopt op herstel (en vliegt daarom woensdag naar Baltimore)
Lees verder

[firstName], je hebt net een artikel gelezen! Nu je hier toch bent, vragen we graag je aandacht voor het volgende:

Je hebt op dit moment een gratis account. En dat is natuurlijk prima. Je hebt daarmee toegang tot een belangrijk deel van het nieuws dat onze 100+ journalisten elke dag brengen, maar je mist nu wel veel. Zo kan je niet onbeperkt onze verdiepende PLUS-artikelen lezen en heb je ook geen toegang tot onze digitale krant. Zonde natuurlijk! Daarom bieden we je graag een proefabonnement aan, zodat je kennis kan maken met alle interessante extra’s die je nu mist.

Onze PLUS-artikelen bieden verdieping van het nieuws. Ook de extra's van het Dagblad vallen onder PLUS, zoals bijzondere columns en commentaren. Met trots gemaakt voor de lezers die willen weten hoe het écht zit. In tekst, foto en video leggen wij uit wat het nieuws betekent voor jou en jouw omgeving.

Bekijk proefabonnementen
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.