In bronnenbad Bad Nieuweschans staat een 9 meter hoog beeld van Lenin (en dat gaat de nieuwe eigenaar verwijderen)

Voor Lenin is geen plaats meer in bronnenbad Bad Nieuweschans. De nieuwe eigenaar van het wellnessresort vindt het kunstwerk niet gepast in het resort.

Negen meter hoog, zeventien ton zwaar en in brons gegoten. Het beeld van Lenin staat ergens in de luwte van het badjassenpark in, wat nu nog Fontana Resort Bad Nieuweschans heet. Het kunstwerk is eigendom van ondernemer Henk Koop uit Tjuchem. Hij haalde ‘Lenin’ in 1997 vanuit het Duitse Merseburg naar zijn woonplaats, om het daarna te stallen in het kuurpark.

Jos Keizer, voormalig directeur en mede aandeelhouder van Fontana, hoopt dat het beeld behouden blijft voor Oost-Groningen. Wat Koop er mee gaat doen, zegt hij niet te weten. Er is vaag wat belangstelling vanuit de kunst - en culturele hoek. ,,Maar het zou mooi zijn als Lenin een plaats krijgt aan de Hamer en Sikkelweg tussen Beerta en Nieuw Beerta”, oppert Keizer. Een plek dat recht doet aan het communistisch verleden in de regio. ,,Ik denk dat marketing Oldambt er wel iets leuks mee zou kunnen doen. Menigeen wil er mee op de foto, denk ik.”

Cultuurwethouder Boon: ‘Niet te missen’

,,Een groot beeld dat niet is te missen”, is de eerste reactie van cultuurwethouder Bard Boon (PvhN) van de gemeente Oldambt. ,,Negen meter is wel erg hoog, hé”, meent Boon. Hij zegt er vanuit zijn cultuurbudget in ieder geval geen geld voor te hebben. ,,Maar als eigenaar Koop het ons wil aanbieden valt er altijd te praten. We kunnen natuurlijk niet om de communistische geschiedenis van dit gebied heen. Maar negen meter hoog......”

Als Koop het aan Oldambt zou willen aanbieden wil Boon met de diverse dorpsbelangenverenigingen en de communistische partij in gesprek over een goede plek voor Lenin. ,,Blauwestad? Daar staat Sicco Mansholt al. Laten we eerst maar afwachten wat Koop er mee wil.”

Rode ondergrond

Edwin van der Woude, directeur stichting Marketing Oldambt, ziet in het beeld een prima Landmark voor Oldambt. ,,Het vertelt wel het verhaal van de Graanrepubliek. Boeren versus arbeiders en communisten. De rode ondergrond hoort bij de Graanrepubliek. Toeristisch gezien vind ik het interessant om iets met het beeld te doen”, meent Van der Woude. ,,Het beeld zou daarin een rol kunnen meespelen, wellicht als opstapplaats voor een wandel - of fietsroute.”

Henk Koop was niet voor commentaar bereikbaar.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.