Snel een krantje kopen voor onderweg is straks voorbij: AKO op Hoofdstation Groningen gaat dicht

Met de sluiting van AKO verliest Groningen zijn enige stationsboekwinkel. Foto: Archief DvhN/Roelof van Dalen

Even een boek, krant of tijdschrift kopen op het Groninger Hoofdstation kan binnenkort niet meer. Boekhandel AKO sluit per 30 november zijn deuren. Een vervanging is er vooralsnog niet.

Dat bevestigt woordvoerder Marieke van Wandelen van moederbedrijf Audax. De sluiting van de winkel houdt verband met de grondige verbouwing van het hoofdstation, die in 2021 begint. Op de plek van het AKO-filiaal wordt in de toekomst een spoorlijn aangelegd.

Gesprekken met NS

Wanneer en of de AKO terugkomt, is nog niet bekend. Ook over een eventuele noodvoorziening geeft de woordvoerder geen duidelijkheid. ,,We voeren hier nog gesprekken over met de NS.’’ Het personeel zal waar mogelijk worden overgeplaatst naar andere filialen. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zijn voor de overige stationswinkels.

Groeiend aantal reizigers

De komende jaren wordt het Hoofdstation ingrijpend verbouwd om het groeiend aantal reizigers aan te kunnen. NS, ProRail en de Gemeente Groningen verwachten dat in 2030 44.000 reizigers gebruikmaken van het station.

Meer perrons en een extra spoor

Om dat aantal te kunnen bolwerken worden meer perrons aangelegd en komt er een vierde spoor tussen station Europapark en het Hoofdstation. Voetgangers lopen straks onder de sporen door, fietsers kunnen gebruikmaken van de nieuwe fietstunnel. Ook een gloednieuwe ondergrondse fietsenstalling behoort tot de plannen. Het busstation wordt verplaatst naar de achterkant van het station.

menu