Synagoge in Delfzijl wordt logies voor maximaal mensen (en wordt aangewezen als gemeentelijk monument)

Het Joodse monument Licht der Zee staat voor de synagoge in Delfzijl. Foto: Gemeente Delfzijl

Burgemeester en wethouders van Delfzijl hebben ingestemd met de verkoop van de voormalige synagoge in Delfzijl. De koper bouwt het pand om tot logies voor groepen van maximaal twaalf mensen, met inachtneming van de cultuurhistorische waarden van het gebouw.

De gemeente kocht de voormalige synagoge aan de Singel 50 in 2012 van het Leger des Heils. Sindsdien hebben diverse organisaties kortstondig gebruik gemaakt van het gebouw. Dit jaar is besloten het pand een nieuwe, definitieve bestemming te geven.

Werkgroep 4 mei Delfzijl Centrum heeft positief gereageerd op de plannen van de koper. Ook wethouder Hans Ronde is verheugd over de verkoop en de nieuwe bestemming. ‘Dit logies is een mooie toeristische aanvulling voor onze nieuwe gemeente, waarbij het verhaal van de Joodse gemeenschap in Delfzijl blijft voortleven.’

Permanente expositieruimte

Om dit verhaal zichtbaar en toegankelijk te maken, wordt rondom het Enexis gebouw, aan de achterzijde van het gebouw, een cortenstalen wand geplaatst. Deze wand wordt ingericht als permanente expositieruimte, die op elk moment van de dag voor iedereen toegankelijk is.

Het monument Licht der Zee aan de voorzijde van het gebouw blijft eigendom van de gemeente.

Gemeentelijk monument

Om de waarde van het pand zeker te stellen wordt het pand aangewezen als gemeentelijk monument. In de planvorming wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de karakteristieke en de (gemeentelijk) monumentale waarden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Delfzijl