Vrachtschip uit Delfzijl in problemen bij Noorwegen. Alle twaalf mensen van boord geëvacueerd, onder wie één gewonde (update)

Foto: CHC

Een vrachtschip dat vaart onder de Nederlandse vlag is in problemen geraakt ten westen van Noorwegen. De lading aan boord is gaan schuiven en het schip helt over. Een reddingshelikopter heeft acht mensen uit voorzorg van boord gehaald.

Dat meldt Amasus Shipping in Delfzijl, de mede-eigenaar van schip, de Eemslift Hendrika. Later op de avond werden volgens de Noorse kustwacht ook de laatste vier personen van boord gehaald. Onder de laatste opvarenden was één gewonde.

Het ligt schip ongeveer 60 nautische mijlen (110 kilometer) ten westen van de Noorse plaats Ålesund. De opvarenden zijn naar Ålesund gevlogen. De kustwacht maakt nu met de rederij een plan wat er met het schip moet gebeuren.

Plan

Het ligt schip ongeveer 60 nautische mijlen ten westen van de Noorse plaats Ålesund. De opvarenden zijn naar Ålesund gevlogen. De kustwacht maakt nu met de rederij een plan wat er met het schip moet gebeuren.

De Noorse krant Dagbladet spreekt over een ’Gevecht tegen de golven’. Tijdens de pittige storm met golven tot 15 meter hoog is de lading, waaronder plezierjachten en andere scheepjes in beweging gekomen. Het schip heeft tijdelijk water gemaakt.

loading

Hopeloos is de situatie echter niet, zegt Oddgeir Andersen van de Noorse reddingsdienst Hovedredningssentralen tegen Dagbladet. „De inschatting is dat het voorlopig veilig en haalbaar is. We hebben een helikopter boven het schip hangen, klaar om indien nodig de laatste opvarenden op te halen.” Enkele uren later bleek dat inderdaad nodig.

Volgens de site vesselfinder.com had het schip eerder maandagochtend een noodsignaal afgegeven. Er waren twaalf bemanningsleden.

Gestabiliseerd

Volgens het twitterkanaal The Nordic Reporter is de bemanning van het schip erin geslaagd om het schip te stabiliseren. Wanneer de weersomstandigheden het toelaten, wordt de geëvacueerde bemanning mogelijk weer teruggebracht.

De Eemslift Hendrika is gebouwd in 2015, is 112 meter lang en 17 meter breed.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Eemsdelta