Derk Feiken uit Delfzijl benoemd tot consul Eemsdelta Oorlogsgravenstichting (en Grietje Koers-Kroeze en Jan Hoekstra kregen een erespeld)

Van links naar rechts: Derk Feiken, Jan Hoekstra en Grietje Koers Kroeze. Foto: gemeente Eemsdelta.

Derk Feiken uit Delfzijl is donderdag benoemd tot consul voor de Oorlogsgravenstichting namens de gemeente Eemsdelta. Feiken was tot de gemeentelijke herindeling consul namens de gemeente Delfzijl.

Verder heeft plaatsvervangend algemeen directeur van de Oorlogsgravenstichting Roel Broer Grietje Koers-Kroeze en Jan Hoekstra erespelden overhandigd van de stichting. Tot de gemeentelijke herindeling waren zij consul van respectievelijk de gemeenten Loppersum en Appingedam. Zij krijgen deze erepenningen als dank voor hun werk als consuls. Beide waren verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven.

Oorlogsgraven in Eemsdelta

In de gemeente Eemsdelta liggen 23 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 1 geallieerd oorlogsslachtoffer begraven. In bijna elke gemeente in Nederland bevindt zich wel een oorlogsgraf. De lokale consuls spelen een belangrijke rol bij het uitoefenen van toezicht en het onderhouden van deze graven. In heel Nederland ondersteunen ongeveer 345 consuls de Oorlogsgravenstichting bij de uitvoering van haar werkzaamheden. De consuls, die meestal in dienst zijn van een gemeente, worden officieel benoemd door de burgemeester.

Het offer in ere houden

Nederland telt 180.000 oorlogsslachtoffers. Daarnaast verzorgt de Stichting 10.000 geallieerde oorlogsgraven. De Oorlogsgravenstichting houdt het offer dat deze mensen brachten in ere door hun graven te onderhouden of hun naam aan te brengen op een monument, hun levensverhalen te registreren en door te geven aan komende generaties. Namens de Nederlandse overheid beheert de Stichting wereldwijd 50.000 Nederlandse oorlogsgraven.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Eemsdelta