AED-kast vernield bij dorpshuis in Kantens. 'Eerste keer dat ik zoiets meemaak'

De gesloopte kast in Kantens Foto: Medch Consultancy

De AED-kast aan de muur bij dorpshuis ‘t Schienvat in Kantens is maandag volledig vernield. Wie de kast heeft gesloopt, is niet bekend.

„Ik kreeg maandagavond een melding dat de kast gesloopt was,” vertelt Henk Ros van Medch Consultancy, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor AED’s in de gemeente Het Hogeland. „Toen ik er kwam zag ik dat het hele apparaat aan één schroef bungelde en de kast helemaal kapot was. Het is de eerste keer dat ik zoiets meemaak in het Noorden van het land.”

Honderden euro’s aan schade

Volgens Ros loopt de schade in de honderden euro’s. „De kasten waar de AED’s in worden bewaard zijn zogenaamde klimaatkasten. Daarin wordt het apparaat tussen de tien en twaalf graden bewaard, zodat de batterij langer meegaat. Een nieuwe kast kost al gauw zo’n zes- à zevenhonderd euro. Gelukkig werkte de AED die in de kast zat nog wel.”

Wie de vernielingen heeft gepleegd, is onduidelijk. „Of het baldadige jongeren waren of iemand met een dronken kop: we zullen het niet weten. Ik hoop alleen dat het bij een incident blijft”, verzucht Ros. „Iets slopen is natuurlijk nooit goed, maar zoiets belangrijks als dit helemaal niet. Er zal maar net iemand gereanimeerd moeten worden in het dorpshuis of de straat ernaast.”


Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland