Cultuurinstellingen Het Hogeland willen vier gebouwen (in Bedum, Uithuizen, Winsum en Leens) tot cultuurcentra maken

De Meenschaar in Bedum. Foto: DvhN.

Iedereen in gemeente Het Hogeland moet creatief bezig kunnen zijn met muziek, dans, theater en beeldende kunst, vinden cultuurinstellingen Hunsingo, Wonderboom en Noordakkoord. Samen dienden ze een plan in bij het digitale loket Toukomst van het Nationaal Programma Groningen.

De samenwerkende instellingen hopen met dat plan meerdere cultuurcentra te kunnen realiseren in vier gebouwen verspreid over Het Hogeland. Juist omdat het gebied van de nieuwe gemeente zo uitgestrekt is zou het jammer zijn om een nieuw kunstencentrum op één plek te maken, vinden ze.

Binnen twintig autominuten

Het plan is vier gebouwen in het gebied (her)bestemmen als cultuurcentra. Gedacht wordt aan De Meenschaar in Bedum en drie nog nader te bepalen gebouwen in of rond de kernen Uithuizen, Winsum en Leens. ,,Iedere Hogelander kan zo binnen twintig autominuten bij een locatie van het nieuwe kunstencentrum zijn.”

Naast ruimte voor lessen, cursussen en workshops willen de plannenmakers de locaties geschikt maken voor optredens en uitvoeringen, met repetitieruimte voor koren, ensembles, muziek- en toneelverenigingen en als expositieruimte. De gebouwen kunnen ook gebruikt worden door verenigingen, cursussen en de gemeente.

Geld voor eerste tien jaar

De indieners hopen dat er vanuit Toukomst geld komt om de herbestemming en herinrichting van de gebouwen mogelijk te maken en deze voor de eerste tien jaar te exploiteren. Dit voorjaar bekijkt een panel van Groningers alle ingediende plannen: de toekenningen worden in de loop van het jaar verwacht. Het plan is hier te vinden.

menu