Gemeente Het Hogeland krijgt een jongerencollege: elke bestuurder krijgt een 'junior secondant'

Foto: Twitter gemeente Het Hogeland.

Vijf leerlingen (15 tot 18 jaar) van Het Hogeland College gaan een jongerencollege vormen. Iedere jongere wordt gekoppeld aan een lid van het college van gemeente Het Hogeland.

Het gaat om een proef die volgens gemeente Het Hogeland nog niet eerder is gehouden in Nederland.

De jongeren overleggen iedere maand met het collegelid waar ze aan gekoppeld zijn. Verder vergadert het voltallige jongerencollege drie keer per jaar met het ‘echte’ college.

Zinvolle leerschool

Wethouder Kristel Rutgers verwacht veel van het initiatief. ,,Jongeren kunnen nu heel concreet meepraten over de toekomst van Het Hogeland. Ze leren er natuurlijk veel van. Bestuurlijk handwerk. Hoe werkt een gemeente. Wie heeft welke rol. Voor de jongeren wordt het een heel zinvolle leerschool.”

Verrassende invalshoeken

Hoe de samenwerking tussen college en het jongerencollege precies vorm krijgt is nog niet helemaal duidelijk, zegt Rutgers. ,,Dat moet zich in de praktijk gaan wijzen. Maar dat de jongeren voor een frisse blik en verrassende invalshoeken kunnen gaan zorgen, is mij nu al wel duidelijk. Ik heb er zin in!”

De proef met het jongerencollege start komende lente en loopt tot het eind van de zittingsperiode van het huidige college van burgemeester en wethouder.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland