Gemeente Het Hogeland wil inzicht in culturele behoefte jongeren

Het onderzoeksteam. Foto: gemeente Het Hogeland.

Vier studenten van de Rijksuniversiteit Groningen gaan in opdracht van gemeente Het Hogeland onderzoek doen naar de behoefte van jongeren aan cultuur en culturele activiteiten.

Het onderzoek richt zich op Hogelandsters tussen de 18 en 22 jaar. De uitkomsten van het onderzoek worden eind januari verwacht.

Drempels verlagen

Om inzicht te krijgen in de behoefte kunnen jongeren een enquête invullen. Wethouder Eltjo Dijkhuis: ,,We hebben een heel gevarieerd en divers aanbod in de gemeente. Op cultureel gebied is hier erg veel te beleven. Toch hebben we de indruk dat jongeren iets van barrières ervaren. Die willen we in beeld krijgen. Om die drempels daarna te verlagen of helemaal weg te halen.”

TikTok

In het onderzoek wordt het begrip ‘cultuur’ breed uitgelegd. Eltjo Dijkhuis: ,,Bij cultuur denk je al snel aan schilderijen van Rembrandt of aan muziek van Bach. Maar waarom zou je hiphop en rap ook niet serieus nemen? De onderzoekers beschouwen zelfs eigengemaakte filmpjes op TikTok en foto’s op Instagram als cultuur. Ik vind dat helemaal prima: trek het maar ze breed mogelijk”.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten met verschillende disciplines. Joren Arkes (22) studeert Informatiekunde. De 21-jarige Bulgaar Stefan Ivanov studeert International Relations and International Organization. Roos Gielen (22) en Ydwer Hoekstra (22) studeren respectievelijk Media en Geschiedenis.

Onder deelnemers aan de enquête worden drie bioscoopbonnen van 25 euro verloot. De vragenlijst kan tot 25 december worden ingevuld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland