Scholieren Het Hogeland worden aangespoord om vaker een leesboek te pakken. 'Wie goed kan lezen, kan de wereld beter begrijpen'

Op 15 juni werd de samenwerkingsovereenkomst ondertekend. Foto: Herman Spier

Drie locaties van Het Hogeland College en Biblionet Groningen gaan samen met de gemeente Het Hogeland jongeren meer motiveren om te lezen.

Met de Bibliotheek op school (dBos) slaan onderwijs, bibliotheek en gemeente de handen ineen om de taal- en informatievaardigheden van jongeren naar een hoger niveau te tillen

,,Structurele aandacht voor lezen is de basis”, vertelt Ilona Ebels, regiomanager bij Biblionet Groningen.

,,Daarbij gaat het niet alleen om leesmeters maken, maar ook over het vergroten van de leesmotivatie. Lezen is een basisvaardigheid die je bij elk vak, en trouwens je hele leven, nodig hebt. Wie goed kan lezen, kan de wereld beter begrijpen. Maar lezen gaat niet vanzelf, daar moet je in investeren. Het is belangrijk om leerlingen te laten ervaren dat lezen leuk kan zijn. En dat doen we met de Bibliotheek op school.”

Voor boeken en informatie kunnen de leerlingen terecht in de schoolbibliotheken, die een gevarieerde en actuele collectie hebben. Een leesconsulent van Biblionet Groningen adviseert en werkt samen met het team van docenten en de medewerkers in de schoolbibliotheek.

Maatwerk per locatie

,,Aan het eind van het jaar bekijken we wat onze gezamenlijke inspanningen hebben opgeleverd en maken we een plan op voor het volgende jaar,” zegt Ebels. ,,En het werkt. Je ziet leerlingen groeien.”

Conrector Mariët de Langen van havo/vwo, is positief gestemd. ,,Alle locaties van Het Hogeland College - in Warffum, Winsum en Uithuizen - zijn erbij betrokken. We kijken naar maatwerk per locatie, want dat kan met dit gevarieerde programma.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Het Hogeland