Aardbijen Festival van start

Melissa (uiterst rechts) en Nelson trakteerden bezoekers op verse aardbeien. Foto: Jessica Bosma

Op de allereerste officiële zomerdag van 2021 vond de aftrap van het Aardbijenfestival plaats in de bibliotheek in Hoogezand. Gedurende de hele zomer organiseert de bibliotheek allerlei activiteiten voor jong en oud. Aardbeien en bijen zijn de rode draad hiervoor.

Het Aardbijen - nee geen typfoutje - Festival is ontstaan uit brainstormsessies tussen Ida Buijs en Marjon Leertouwer, beide werkzaam in de bibliotheek. „Jij wilde iets met aardbeien doen”, zegt Ida tegen Marjon. „En jij hebt iets met rood, daar kwamen bijen bij en zo is het eigenlijk begonnen”, legt Marjon uit. Het woordgrapje Aardbijen Festival dekt de lading dan ook prima.

Ieder jaar groter

De eerste editie van het Aardbijen Festival vond drie jaar geleden plaats. Toen als eendaags evenement in de bibliotheek. Het leverde vele positieve reacties op en verrassend veel belangstelling. Een vervolg was een logische stap. „Maar goed, toen kwam corona en was het kijken wat er nog mogelijk was. Uiteindelijk hebben we toen vier leuke thema-ochtenden in de bibliotheek georganiseerd. En nu hebben we het programma weer flink kunnen uitbreiden en volgend jaar willen we het nog weer grootser aanpakken. Ideeën genoeg”, vertelt Ida.

Deze zomervakantie kunnen kinderen iedere woensdagochtend terecht voor een leuke activiteit. Op het programma staan in ieder geval ‘Op de foto in Aardbijenland’, een bloemenpers maken, zaadbommen maken en happy stones verven. Ook komt Nienke Siegers ontwerpster van het Aarbijen Festival logo een workshop aardbijen tekenen geven.

Kruiden in de berm

Ook voor volwassenen hebben de dames activiteiten bedacht. „Zo gaan we een kruidenwandeling maken, hier in de buurt. Kijken wat er in de berm en tussen de tegels groeit. Heel veel wordt afgedaan als onkruid maar is prima eetbaar. Ook komt Remi van Beekum een workshop geven over het maken van een bloeiboog, waarmee je eigenlijk doorlopend bloemen in je tuin hebt wat weer heel goed is voor de bij”, vertelt Marjon. Op verschillende locaties in Midden - Groningen gaat het duo ook voorleesfeestjes geven.

Naast de diverse educatieve activiteiten gaat de organisatie ook op zoek naar het lekkerste recept met aardbeien. Ida gaat zelf aan de slag in de keuken waar ze een filmpje van gaat maken. Vervolgens roept ze kijkers op ook hun recept te delen. „Het lekkerste wordt beloond met een leuke prijs”, stellen de dames vast, want „dat hoort zo bij een wedstrijd.”

De afsluiting is op 29 augustus, tijdens de Dag van het Park. Over de invulling is nog niet zoveel bekend. Hier gaan Marjon en Ida de komende tijd mee aan de slag. Het duo is echter niet alleen druk met de afsluiting: „We gaan binnenkort een zadenbieb openen! We verzamelen de komende tijd allerlei zaden die mensen gratis kunnen ophalen. En het is dan de bedoeling dat ze ook weer zaden inleveren die ze uit eigen tuin halen”, zegt Ida.

Bezoekers werden afgelopen maandagmiddag getrakteerd op een bakje aardbeien afkomstig van Meinardi die de zomerkoninkjes beschikbaar stelde. Mensen kregen het bakje vruchten uit handen van fervent bibliotheekbezoekster Melissa die vriendje Nelson meenam om te helpen.

Het programma is te vinden op www.biblionetgroningen.nl/agenda Ook kun je je hier inschrijven voor de diverse activiteiten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen