Bevolkingsonderzoek borstkanker niet in Hoogezand maar in Groningen (vanwege personeelstekort en coronamaatregelen)

Vrouwen uit Hoogezand-Sappemeer moeten voor een mammografie naar het onderzoekscentrum in Groningen. Foto: Shutterstock.

Vrouwen uit Hoogezand-Sappemeer krijgen de komende maanden een uitnodiging voor een borstonderzoek. Bevolkingsonderzoek Noord nodigt vrouwen in de leeftijd van 50 tot en met 75 jaar hier tweejaarlijks voor uit. Vanwege personeelstekort en de coronamaatregelen vindt het onderzoek deze keer niet plaats in het mobiele onderzoekscentrum in Hoogezand, maar in het onderzoekscentrum in Groningen.

Het bevolkingsonderzoek borstkanker is een landelijk bevolkingsonderzoek, dat wordt uitgevoerd door vijf samenwerkende regionale screeningsorganisaties. Het bevolkingsonderzoek moet voor alle vrouwen in Nederland gelijk zijn, maar dat is op dit moment niet het geval. In de ene regio moeten vrouwen veel langer wachten op het borstonderzoek dan in een andere regio.

Om de verschillen te verkleinen, worden de beschikbare mobiele onderzoekscentra en het personeel anders ingezet. Hierdoor is de standplaats Hoogezand komen te vervallen. Vrouwen uit Hoogezand-Sappemeer en omgeving ontvangen een uitnodiging om zich te laten onderzoeken in het onderzoekscentrum van Bevolkingsonderzoek Noord aan de Queridolaan 5 in Groningen-Zuid.

Uitnodiging komt tijdelijk later

Het is voorlopig niet mogelijk om vrouwen elke twee jaar uit te nodigen voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Dit komt door een tekort aan personeel.

Door het coronavirus is de vertraging in het uitnodigen nog groter geworden. Daarom heeft staatssecretaris Blokhuis besloten de periode tussen twee uitnodigingen tijdelijk te verlengen naar maximaal drie jaar. Dit zal naar verwachting enkele jaren duren. Als de COVID-19-maatregelen voorbij zijn en er voldoende nieuwe medewerkers zijn opgeleid, worden vrouwen weer iedere twee jaar uitgenodigd.

Eén op de zeven vrouwen

Een op de zeven vrouwen krijgt borstkanker. De meesten zijn ouder dan 50 jaar. Daarom krijgen alle vrouwen van 50 tot en met 75 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Deelname aan het onderzoek is gratis en vrijwillig.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen