Burgemeester Adriaan Hoogendoorn van Midden-Groningen in gesprek met Molukse inwoners. 'Onvoorstelbaar hoe Nederland met deze inwoners is omgegaan'

Vlnr: Anita Halutu, Seba Oostland-Latupeirissa, Adriaan Hoogendoorn, Engel Kloetstra-Talarima en Noes Latumahina.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn is in Foxhol in gesprek gegaan met Molukse inwoners van Foxhol, die hier ongeveer 60 jaar geleden kwamen wonen. Hoogendoorn maakt zich hard voor de erkenning van de slechte opvang van de Molukse inwoners, nu 70 jaar geleden.

Samen met een aantal andere burgemeesters publiceerde Hoogendoorn een brief waarin zij gezamenlijk minister-president Rutte oproepen om het leed dat de Molukkers 70 jaar geleden is aangedaan, te erkennen. Hierin vragen ze hem dit jaar aan te grijpen om bij dit bijzondere historische moment stil te staan. Om te erkennen dat de wijze van ontvangst en opvang destijds onwaardig was.

Gesprek met Molukse inwoners

Op 21 december 2021 is het precies 60 jaar geleden dat de eerste Molukse inwoners in Foxhol kwamen wonen, meldt gemeente Midden-Groningen. ‘Ze kwamen uit Oldambt waar ze tien jaar in de Carel Coenraadpolder woonden, in de volksmond ook wel ‘het Ambonezenbosje’. In de Coenraadpolder woonden 76 gezinnen en daarvan moest een derde naar Foxhol verhuizen. Van de oorspronkelijke groep woont nog steeds een deel in Foxhol.’

Hoogendoorn sprak dinsdagavond met een aantal van hen in hun eigen kerk, de Petruskerk. Het was een warme kennismaking waar zeker nog een vervolg op komt, zegt hij. ,,Onvoorstelbaar hoe Nederland met deze inwoners is omgegaan.”

‘Dwars door de storm’

Als cadeau gaf Hoogendoorn het boek ‘Dwars door de storm’ van Martine Letterie en Karlijn Stoffels. In het boek vertellen de schrijvers het verhaal van een boerendochter en een Molukse jongen die wonen in het Ambonezenbosje. Later verhuist de jongen naar Foxhol. In het boek worstelen de kinderen met hun afkomst en hun verwachtingen van de toekomst.

Expositie 70 jaar aanwezigheid Molukkers in Nederland

Midden-Groningen staat stil bij het jubileum door vanaf 21 december 2021 de rondreizende tentoonstelling 70 jaar aanwezigheid van Molukkers in Nederland in de gemeente Midden-Groningen te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen