De 6-jarige Lyam verkoopt warme chocolademelk voor het goede doel in Sappemeer

Lyam en Jordi. Foto: Jessica Bosma - Koning

De 6-jarige Lyam Drent uit Sappemeer besloot dat hij iets wilde doen voor oudere mensen en kwam met een hartverwarmende actie. Hij verkoopt vandaag vanuit een tent in de Narcissenstraat in Sappemeer warme chocolademelk met slagroom.

Een kleine man met een groot hart. Stralend staat hij samen met zijn vader in de tent in de striemende kou. Papa roert in de grote pan chocolademelk. En Lyam kan niet anders als glunderen wanneer de eerste bekertjes warme chocola zijn verkocht. „Wil je er ook een marshmallow bij?”, vraagt hij terwijl hij de choco voorziet van een goede toef slagroom.

„Ik zag op m’n tablet dat veel oude mensen eenzaam zijn en dat vind ik zielig”, legt Lyam uit. Dus wilde ik iets doen om ze op te vrolijken. En daarom verkoop ik warme chocolademelk.” De plannen werden gesmeed en sponsoren meldden zich spontaan aan na het verhaal van Lyam met zijn ontwapenende glimlach.

Veel lokale sponsoren

De Jumbo in Sappemeer hielp flink mee door een groot deel van de chocomelk en de slagroom te sponsoren. Van Jac Verhuur kon Lyams vader voor net niets een pagodetent huren, de Albert Heijn kwam met spekjes en bekertjes over de brug en de Etos uit Hoogezand verzorgt straks de uiteindelijke cadeautjes die Lyam aan de ouderen wil geven van de opbrengst van zijn lieve actie. De drogisterij zal hierbij ook het een en ander sponsoren.

Het idee dat vrijdag ontstond, ging al vlug als een lopend vuurtje het internet over. Mensen boden spontaan een donatie aan en vader Jordi doet al twee dagen bijna niets anders dan Tikkies versturen. Ook verlootte Top1Toys uit Veendam een slee voor de actie van Lyam en kwam autowasstraat BijJantje in Foxhol eerder vandaag de fooienpot aan het jongetje schenken. Daarbij hebben ze ook een inzamelingsactie op poten gezet voor de komende dagen. Van bepaalde autowasprogramma’s schenken ze een flink percentage aan Lyams actie. Kortom het kereltje heeft nogal wat teweeg gebracht.

Even lekker opwarmen

Aan het begin van de actie vandaag stond de teller al op 455 euro en was er nog geen chocomelk verkocht. Vanuit diverse richtingen komen buurtbewoners dik ingepakt een chocomelk halen. Even lekker opwarmen en bijdragen aan het goede doel.

Als de actie is afgelopen, gaat Lyam voor de bewoners van de Burcht cadeaupakketjes kopen bij de Etos. „En misschien zamelt hij wel zoveel in dat ook de mensen die in Voor Anker wonen een pakketje kunnen krijgen. Het gaat zo goed, dus wie weet”, vertelt Jordi trots.

Op de vraag of dit nou typisch Lyam is antwoordt zijn vader het volgende: „Ja absoluut. Ik had een poosje terug mijn arm gebroken. Lyam is die nacht 6 keer bij mijn bed geweest om te vragen of het nog goed ging. Hij was enorm bezorgd. Lyam is zo jong als hij is, altijd met anderen bezig, dus ja dit is wel een echte Lyam-actie”, stelt Jordi trots.

Voor diegene die graag een warme choco met slagroom wil: Lyam is in zijn tent te vinden aan de Narcissenstraat 9. Wegens de extreem koude gevoelstemperatuur weet Jordi nog niet hoe lang ze het volhouden, dus wacht niet te lang!

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen