Indoor testen met 5G-innovaties in Hoogezand

Jos Wildeman (links) en programmamanager Peter Rake van 5Groningen.  Foto: Economic Board Groningen

Agentschap Telecom heeft Economic Board Groningen een experimenteervergunning verleend voor 5Groningen, de proeftuin voor de vijfde generatie mobiel internet. Hiermee mag in de opslaghal van Wildeman Storage & Logistics in Hoogezand getest worden op de 3.5GHz-band.

De toegekende vergunning biedt nieuwe mogelijkheden voor het testen van innovaties met 5G door het bedrijfsleven in Noord-Nederland. Met de 3.5GHz-frequentie komen namelijk ook de hoge bandbreedtes beschikbaar voor toepassingen met grote hoeveelheden data. Hiermee worden bijvoorbeeld realtime beeldverbinding tussen ambulance en ziekenhuisarts en de upload van data door drones sterk verbeterd.

Tot voor kort was het gebruik van deze frequentie in Noord-Nederland niet toegestaan. Na een intensieve lobby door een aantal Tweede Kamerleden in juni vorig jaar, maakten staatssecretaris Mona Keijzer van EZK en minister Ank Bijleveld van Defensie een uitzondering voor 5Groningen, onder de voorwaarde dat het satellietgrondstation in het Friese Burum geen hinder mocht ondervinden van deze testactiviteiten.

Wildeman Storage & Logistics

Dat opende voor 5Groningen de deur om met hulp van TNO en Agentschap Telecom op zoek te gaan naar een geschikte locatie voor indoor testen. En die werd gevonden bij Wildeman Storage & Logistics in Hoogezand.

,,Ik help graag mee om de regio nieuwe kansen te bieden met innovaties op het gebied van 5G”, zegt ondernemer Jos Wildeman. ,,Ook in mijn eigen bedrijf zie ik hiermee mogelijkheden voor de verdere digitalisering van onze logistieke processen.”

De 5G-faciliteiten worden nog dit najaar gerealiseerd in de hal van Wildeman Storage & Logistics.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen