Midden-Groningen wordt stukken schoner. Nederland Schoon geeft hogere cijfers voor ontbreken zwerfvuil

Het rapportcijfer voor het ontbreken van fijn zwerfafval als sigarettenpeuken steeg van een 5,1 naar een 6,7. Foto: Shutterstock

Midden-Groningen is er het huidige jaar een stuk schoner op geworden. Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Nederland Schoon.

Nederland Schoon , een organisatie die als doel heeft zwerfafval in Nederland te voorkomen en te bestrijden, inventariseerde zowel dit als vorig jaar het zwerfvuil in de gemeente.

Rapportcijfers voor ontbreken zwerfvuil

Het rapportcijfer voor het ontbreken van grof zwerfvuil - lege flesjes en blikjes, verpakkingsafval - in de openbare ruimte steeg van een 7,0 naar een 7,3.

Bij fijn zwerfafval - sigarettenpeuken, kauwgom etc. - was de stijging volgens Nederland Schoon zelfs ‘zeer groot’; de beoordeling ging van een 5,1 naar een 6,7.

Extra afvalbakken bij recreatiegebieden

De gemeente krijgt hiermee loon naar werken. Ze zette in 2019 en 2020 extra in op het schoonmaken en -houden van de openbare ruimte. In dit kader zijn bij de recreatiegebieden bij het Schildmeer en de Botjeszwembaai extra afvalbakken voor het scheiden van afval geplaatst en zijn ‘blikmikkers’ geplaatst langs wegen waar veel jongeren van en naar school fietsen.

Verder is de carpoolplaats in Meeden schoongemaakt en voorzien van nieuwe afvalbakken, zijn nieuwe afvalbakken geplaatst bij bushaltes en heeft de gemeente grote vuilzuigers aangeschaft.

Bij het schoonhouden van de woonomgeving is een belangrijke rol weggelegd voor de ruim honderd vrijwilligers die zich daar in veel gevallen wekelijks voor inzetten.

Actieplannen per wijk of dorp

Hoewel tevreden met de resultaten, is achteroverleunen er volgens wethouder Peter Verschuren nog niet bij. ‘In 2021 moet de gemeente nog schoner worden’, stelt hij in een persbericht.

‘We gaan dan onder andere de scholen meer betrekken bij het zwerfafvalprobleem en er komt speciale aandacht voor de wijken en buurten. Samen met wijk- en dorpsverenigingen brengen we de knelpunten in kaart en maken we concrete actieplannen.’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Midden-Groningen