De Verhalen van Groningen reist met twee tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog door de provincie. Halte 1: Winschoten

Canadese militairen en feestvierders in de Langestraat in Winschoten, voorjaar 1945. Fotograaf onbekend, collectie National Archives of Canada

De Verhalen van Groningen reist vanaf zaterdag met twee tentoonstellingen over de Tweede Wereldoorlog langs bibliotheken in de provincie Groningen. De eerste halte is de bibliotheek van Winschoten, in 1974 de eerste VN-stad ter wereld.
Lees meer over
Oldambt

Stichting De Verhalen van Groningen presenteert de beide tentoonstellingen, in samenwerking met Biblionet Groningen, in het kader van 75 jaar vrijheid. Het betreft een pop-up tentoonstelling van vijftig foto’s die het verhaal vertelt van de Tweede Wereldoorlog in Groningen, en een digitale tentoonstelling die het Gronings-Duitse grensgebied in beeld brengt.

De Tweede Wereldoorlog in vijftig Groninger foto’s

De Verhalen van Groningen riep inwoners van Groningen in januari op te stemmen op aansprekende Groninger oorlogsfoto’s. Zij deed dit in het kader van het project De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s van het Instituut voor Oorlogs,-Holocaust- en Genocidestudie (NIOD). Resulterend in een publicatie en een nationale tentoonstelling met oorlogsfoto’s uit heel Nederland.

In de pop-up tentoonstelling, die vanaf zaterdag te zien is in Winschoten, zijn de vijftig Groninger inzendingen te bezichtigen. De foto’s tonen militaire strijd en bevrijding, vervolging en uitsluiting, Duitse aanwezigheid, collaboratie en aanpassing, verzet en repressie en het alledaags leven in Groningen in oorlogstijd.

De Gronings-Duitse grens in beeld, 1930-1967

Omdat de viering van het 75-jarig bestaan van de Verenigde Naties het slotstuk van 75 jaar vrijheid is, en het in de jaren na de Tweede Wereldoorlog veel moeite kostte de banden met de oosterburen te herstellen, wordt in de digitale tentoonstelling van De Verhalen van Groningen de Gronings-Duitse grens vóór, tijdens en na de oorlog in beeld gebracht.

Deze tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met de Groninger Archieven en Biblionet Groningen.

Beide tentoonstellingen reizen tot en met 5 mei 2021 langs bibliotheken in de provincie Groningen.

Nieuws

Meest gelezen

menu