De beroemde allerheiligenmarkt in Winschoten, Adrillen, wordt het eerste grote evenement in Oldambt dat weer kan doorgaan.

Dat zegt burgemeester Cora-Yfke Sikkema. ,,Voorwaarde is uiteraard wel dat de coronacrisis zich op de huidige wijze blijft ontwikkelen’’, zo laat zij weten. ,,Als dat het geval is, moet het mogelijk zijn.’’

De meer dan 200 jaar oude markt vindt altijd plaats op de eerste maandag in november en trekt duizenden, en bij goed weer wel tienduizenden, bezoekers uit de hele regio. Het evenement is een volksfeest dat de geschiedenis van de stad mede heeft gekleurd.

Oorlogsjaren

Het evenement ging altijd door, in de oorlogsjaren weliswaar op een kleinere schaal, maar moest vorig jaar worden geschrapt wegens de coronacrisis. Rijen mensen die voortschuifelen langs tientallen kramen, nee, dat kon en mocht niet.

,,Misschien dat het dit jaar weer mogelijk is dicht langs elkaar te lopen, zeker als we allen zijn ingeënt’’, aldus Sikkema. ,,Ik hoop het. Maar wellicht dat er ook nog wel coronamaatregelen getroffen moeten worden getroffen door de organisatie. Die voorwaarden nemen we dan op in de vergunning.’’

Een andere, veel jongere ‘klassieker’ in de stad is de Nacht van Winschoten. Die vindt altijd plaats in de zomer. ,,Maar dat tijdstip komt te vroeg. De Nacht gaat niet door, de organisatoren hebben dat zelf ook al besloten’’, aldus de burgemeester.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt