Hennepverwerker Dun Agro in Oude Pekela kan uitbreiden. De gemeente Oldambt wil nu meewerken, mits Dun aan een aantal verzoeken voldoet.

Daarmee lijkt de kou uit de lucht tussen Oldambt en de ondernemer uit Pekela. Dun had toestemming voor uitbreiding van Oldambt nodig, omdat een deel van het bedrijfsterrein op gemeentegrond van Oldambt ligt.

Het uitbreidingsproces verliep moeizaam, omdat het bestemmingsplan in Oldambt gewijzigd was. Daarvan was Dun niet op de hoogte gebracht. Er was ook sprake van een bijzonder geval, omdat dwars door het bedrijf de grens tussen Pekela en Oldambt loopt.

Pekela ging verhaal halen bij de collega’s in Oldambt

Een Pekelder delegatie, onder aanvoering van burgemeester Jaap Kuin en wethouder Hennie Hemmes, ging verhaal halen bij de collega’s in Oldambt. Recent heeft Oldambt per brief aangegeven te willen meewerken en positief tegenover het uitbreidingsplan te staan, mits Dun onder andere nog een bedrijfsplan en toekomstvisie op tafel legt.

Wethouder Gert Engelkens (PvdA) van de gemeente Oldambt zegt dat Dun om een ruimtelijke onderbouwing is gevraagd. ,,We willen weten waarom uitbreiding noodzakelijk is. Ook moet hij aangeven welke activiteiten hij daar wil onderbrengen en wat de toekomstplannen zijn. Als hij daar aan voldoet moeten er nog stapjes worden gemaakt. Omdat zijn bedrijf in het buitengebied ligt moet de provincie er vervolgens ook iets van vinden.”

Engelkens: onze insteek was altijd al positief

Engelkens zegt dat Oldambt nooit een barrière heeft opgeworpen. ,,Onze insteek is altijd positief geweest. Dat er sprake zou zijn van een stroef verloop heb ik zelf niet zo ervaren.” Over die opvatting wordt in Pekela en bij Dun toch iets anders gedacht. Ook de politiek in Oldambt roerde zich. Een aantal partijen stelde Engelkens kritische vragen.

Eigenaar Albert Dun zegt informeel op de hoogte te zijn van de opening die Oldambt biedt. ,,Formeel heb ik nog niets gehoord, of een brief ontvangen. Maar ik ben blij met deze ontwikkeling. Het biedt mijn bedrijf zekerheid voor de toekomst.” Agro Dun is uit zijn jasje gegroeid. Op dit moment huurt Dun al 7000 vierkante meter aan opslag op een industrieterrein in Pekela.

Dun wil het bedrijf uitbreiden en heeft daarvoor twee hectare nodig. De uitbreiding, met twee loodsen, vergt een investering van ruim een miljoen euro. Als deze is gerealiseerd kan Dun op eigen terrein ook de producten fabriceren die gemaakt worden van de vezelhennep.

Het bedrijf, waar ruim veertig mensen in dienst zijn, verbouwt de vezelhennep in Nederland, Duitsland en Denemarken. In totaal gaat het om 1300 hectare. Op dit moment loopt de oogst op zijn einde. Als het een beetje meezit kan deze voor de regen nog binnengehaald worden. De kwaliteit van de vezel valt volgens Dun niet tegen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt