Arnica Daniels is gezinscoach bij Sociaal Werk Oldambt: Het is de mooiste baan die je kunt bedenken

Arnica Daniels: 'Hoe ingewikkelder het is, hoe leuker ik het vind' Foto: Frans Stegeman

“Het is de mooiste baan die je kunt bedenken”, valt Arnica Daniels werkzaam als gezinscoach bij Sociaal Werk Oldambt met de deur in huis. Gezinnen die aankloppen omdat ze hulp nodig hebben en vervolgens de ‘problematiek’ te normaliseren, waardoor het gezin weer verder kan, dat is één van haar grootste drijfveren. De al bijna veertiger werkt sinds juli 2020 bij Sociaal Werk Oldambt (SWO), maar al langer bij de Tintengroep.

“Een gezinscoach is iemand die met het hele gezin aan de slag gaat; het begint meestal met een hulpvraag van de ouders en/of van de kinderen. In de regel zijn het opvoedkundige vragen, maar het kunnen ook meer complexere zijn.” Te denken valt aan een relatie die niet goed loopt, financiën of een netwerk dat niet breed genoeg is. “Stress is een belangrijke factor in dit geheel, waardoor er bijvoorbeeld niet goed gereageerd wordt op de kinderen, en de kinderen hierdoor - in de ogen van de ouders - probleemgedrag vertonen. De ouders kunnen hier weer moeilijk mee om kunnen gaan. Zo ontstaat er een vicieuze cirkel die maar moeilijk doorbroken kan worden”, stelt ze.

Het werk als gezinscoach is niet gemakkelijk

Het werk als gezinscoach is niet gemakkelijk. Door haar jarenlange ervaring met het werken met kinderen en ouders in probleemsituaties weet Arnica er evenwel goed mee om te gaan. “Hoe ingewikkelder het is, hoe leuker ik het vind. Een complexe zaak tot een goed eind weten te brengen, waardoor een gezin weer verder kan, daar doe ik het voor.”

Gezin goed leren kennen

Arnica begint er altijd mee om het gezin goed te leren kennen. “Hoe zijn de ouders?, wat zijn de krachten van de ouders?, hoe zijn de kinderen?, hoe zijn de contacten onderling en hoe gaan ze met elkaar om? Tekenen vind ik zelf een heel belangrijk hulpmiddel. Ik heb dan ook altijd viltstiften bij mij. Door zowel de ouders als kinderen te laten tekenen, krijg je op een ontspannen manier een goed beeld van de problematiek binnen een gezin. Ook heb ik altijd poppetjes bij mij, van opa en oma, vader en moeder, de kinderen en eventueel huisdieren. Dit geeft altijd een beeld hoe de verhoudingen zijn.”

Gescheiden ouders, of ouders die op het punt staan om te gaan scheiden

Een gezinscoach heeft vaak te maken met gescheiden ouders, of ouders die op het punt staan om te gaan scheiden. De opvoeding van hun kinderen spelen altijd een belangrijke rol. “Ouders hebben vaak verschillende normen en waarden omtrent de opvoeding van hun kinderen, en over de bezoekregelingen. Wat opvalt is dat kinderen doorgaans heel loyaal naar hun ouders zijn. Het is voor deze kinderen dan ook erg moeilijk om een keuze te maken. Wanneer ouders allebei gezag hebben, moeten ze ook compromissen sluiten en een duidelijke bezoekregeling afspreken, want uiteindelijk wil iedereen het beste voor hun kind.”

Meer informatie

Voor meer informatie kan contact worden opgenomen met Sociaal Werk Oldambt, via telefoonnummer 0597-421833 of via info@sociaalwerkoldambt.nl .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt