Kogel is door de kerk: Aanleg glasvezel in Westerwolde en Stadskanaal (Alhoewel 50 procent inschrijvingen niet is gehaald)

Aanleg van glasvezelkabels. Foto: Archief DvhN

GlasDraad Groningen gaat glasvezel aanleggen in de gemeenten Westerwolde en Stadskanaal. Aanvankelijk werd aangegeven dat minimaal 50 procent van de huishoudens zich vóór 21 juni had moeten inschrijven om het project te starten. Hoewel dit percentage niet is gehaald, gaat binnenkort toch de schep de grond in.

Het totale aantal inschrijven in beide gemeenten staat op 46 procent. In Veelerveen liepen met 65 procent de meeste huishoudens warm voor glasvezel. Ook Vriescheloo, Bourtange en Sellingen haalden de norm van 50 procent. Stadskanaal (slechts 17 procent) en Ter Apel (34 procent) ‘scoorden’ opvallend laag, maar in beide plaatsen gaat het maar op een paar huizen, legt campagneleider Sjouke van Dijk uit.

Kernen met de meeste huishoudens

„De kernen met de meeste huishoudens zijn Bellingwolde, Blijham en Vlagtwedde en daar zitten we net onder of net boven de 40 procent. Daar leggen we nu extra de nadruk op. Ook vinden er binnenkort in die plaatsen informatieavonden plaats. We beginnen op woensdag 30 juni in Partycentrum De Meet in Bellingwolde en daags erna in Loug 37 in Vlagtwedde. Beide informatieavonden beginnen om 19.30 uur.”

Door de coronabeperkingen konden niet alle huishoudens bereikt worden

„Dat we nu al de 50 procent niet hebben gehaald, heeft ook te maken met corona”, legt Van Dijk uit. „Door de coronabeperkingen konden we niet alle huishoudens bereiken. Het maakt een groot verschil of je de mensen persoonlijk in een zaal kunt toespreken of bijvoorbeeld online.”

Bovendien zijn Groningers van nature wat afwachtend, vermoedt Van Dijk. „Groningers hebben vaak zoiets van: eerst zien dan geloven. Ik vermoed dat veel mensen wel hebben nagedacht om ook glasvezel te nemen, maar eerst wilden zien of het project wel doorgang zou vinden.”

Vandaar dat GlasDraad Groningen, in overleg met de Verenigingen van Dorpsbelangen en -ambassadeurs, heeft besloten de inschrijfdatum te verlengen tot 12 juli.

Eind september 2022 moet het project afgerond zijn

Na de zomervakantie worden de eerste voorbereidingen getroffen voor de aanleg van glasvezel. De verwachting is dat begin volgend jaar de eerste huishoudens zijn aangesloten. Eind september 2022 moet het project afgerond zijn.

Meer informatie

Meer informatie over GlasDraad Groningen is te vinden op: https://glasdraadgroningen.nl/ .


Je kunt deze onderwerpen volgen
Oldambt