Crisis op de Meyer Werft duwt Rensel Metaal in de afgrond; fabriek sluit op 1 december

Rensel Metaal is sinds de overname van Synergon Metaal in april 2015 onderdeel van Abiant Uitzendgroep. Foto: Huisman Media

De Abiant Groep ziet geen toekomst meer voor Rensel Metaal in Winschoten en sluit daarom de fabriek per 1 december. De coronacrisis heeft het bedrijf het laatste duwtje gegeven.

Bij het bedrijf werkten 36 mensen. Zeventien van hun kunnen weer aan de slag bij werk- en leerbedrijf Afeer. Zij waren op detacheringsbasis aan het werk bij Rensel Metaal. Voor de andere negentien personen gaat Abiant werk zoeken. Dat kan intern of elders.

We zagen onvoldoende perspectief

,,Heel erg jammer, maar onvermijdbaar. We zagen onvoldoende perspectief voor de toekomst”, verklaart algemeen directeur Albert Jan Jongsma van de Abiant Groep de drastische maatregel. ,,Als een bedrijf niet meer levensvatbaar is moet je de conclusie trekken; het kan niet meer. Hoe jammer we dit ook vinden.”

Jongsma wil niet zeggen hoeveel geld Abiant in Rensel Metaal heeft gestoken. Maar dat er veel geld bij moest is evident. ,,Want, zegt Jongsma, ,,we haalden zelfs niet de nullijn. Als we dat hadden gehaald was deze stap niet nodig. Zelfs met een klein beetje verlies was te leven.”

De grootste klant viel weg

Rensel Metaal had een grote Duitse opdrachtgever, een bedrijf dat als leverancier van onderdelen voor cruiseschepen van de Meyer werft in Papenburg werkt. ,,We weten allemaal wat er met de cruisesector en de Meyer Werft aan de hand is. Dat bedrijf waarvoor wij onderdelen maken en leveren heeft het magazijn vol. Dat blijft voorlopig ook zo.''

,,En ja, als je grootste klant wegvalt, wordt het lastig. Daar konden wij onvoldoende orders tegenover stellen. Voeg daar nog aan toe dat we ook weer moeten investeren in bijvoorbeeld onze robots. In deze onzekere tijden en met weinig opdrachten is dat niet te doen.”

De opdrachten die Rensel Metaal nog moet uitvoeren worden afgewerkt. ,,We gaan ook niet failliet of zo. We stoppen er mee. De fabriek en de machines gaan we te koop zetten.” Vijf jaar jaar geleden, in april 2015, nam Abiant het metaalbedrijf van het toenmalig werkvoorzieningschap Synergon over. Er werd fors in machines geïnvesteerd.

Nieuws

Meest gelezen

menu