Archief vooraanstaand wetenschapper Geert Hofstede in UB Groningen

Geert Hofstede in 2014 in Groningen. Foto: Archief DVHN

Geert Hofstede geldt met 11 eredoctoraten als een van de meest spraakmakende promovendi van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Zijn archief wordt opgenomen in de afdeling Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek (UB) Groningen. Het wordt vrijdag 14 februari feestelijk geopend.

Geert Hofstede (1928) studeerde Mechanical Engineering aan de TU Delft en promoveerde aan de RUG als sociaal psycholoog. De RUG was daarmee de eerste universiteit in Nederland die de doctorsgraad in de sociale wetenschappen verleende aan iemand met een doctoraal in een ander domein.

Cultuurverschillen inzichtelijk

Hofstede geniet met name bekendheid door zijn theorie die cultuurverschillen inzichtelijk maakt. Zijn boek Cultures and Organizations: Software of the Mind is een standaardwerk, vertaald in 26 talen en verplichte literatuur voor studenten over de hele wereld.

(Tekst leest door onder de video)

Geert Hofstede werd in 2011 benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, de hoogste civiele ridderorde die Nederland kent.

Wetenschappelijk en persoonlijk materiaal

Hofstede’s archief omvat niet alleen wetenschappelijke (bron)documenten, maar ook persoonlijk materiaal: onderzoek, correspondentie, alle publicaties en audiovisueel materiaal.

De openstelling van zijn archief is mede-georganiseerd door studenten International Communication aan de Hanzehogeschool Groningen.

Liefde

Thema van de openstelling is: ‘Liefde’. Omdat de opening op Valentijnsdag plaatsvindt, én omdat Geert Hofstede lange tijd in de vredesbeweging actief was en er met zijn werk eraan wilde bijdragen dat mensen van verschillende culturen elkaar beter zouden kunnen begrijpen.

Geerts zoon Gert Jan Hofstede verricht de officiële openingshandeling.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad