Bedrijven in Groningen mogen twee weken een elektrisch vrachtfiets uitproberen

Wethouder Philip Broeksma reikt cargobikes uit aan eerste twee gebruikers Foto: Siese Veenstra

Bedrijven en organisaties die regelmatig goederen vervoeren, kunnen twee weken lang gratis een elektrische vrachtfiets (of: cargobike) proberen. Als duurzaam alternatief voor de auto of bestelbus. Bouwbedrijf Heijmans en De Kaaskop bijten het spits af.

Wethouder Philip Broeksma overhandigde donderdag de (fietssleutels van de) cargobikes aan de eerste twee gebruikers. Hij deed dat namens Groningen Bereikbaar, de initiatiefnemer van de cargobike-actie.

Uitgangspunt is dat de cargobike een duurzaam en gezond alternatief is voor de bestelbus of -auto. Bovendien kunnen afstanden in de binnenstad met een vrachtfiets sneller overbrugd worden en kan hinder door werkzaamheden met zo’n fiets gemakkelijker omzeild worden.

Logistiek emissievrije binnenstad in 2025

Broeksma constateert bovendien een groei van het aantal bestelwagens en vrachtauto’s in de binnenstad. ,,Daarom moeten we kijken naar de leefbaarheid in de stad. We willen dat in 2025 de binnenstad logistiek emissievrij is. Met compacte vrachtfietsen, die goed passen bij de vaak smalle straten van onze historische binnenstad”, aldus Broeksma.

Hij wijst daarbij ook op de aanpassing van de venstertijden voor goederenvervoer in 2022. In de gehele binnenstad mogen dan alleen nog tussen 05.00 en 12.00 uur goederen opgehaald of afgeleverd worden.

Groningen Bereikbaar stelt één cargobike beschikbaar. Bedrijvenvereniging Zuidoost, die het initiatief ondersteunt, heeft de tweede cargobike beschikbaar gesteld.

De cargobike is te reserveren via groningenbereikbaar.nl/cargobike .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad