Na 30 jaar valt het doek voor de Onderhoudswinkel Oosterpoort. Beheerder Wim Hesseling (72) staat voor een grote uitdaging: een nieuwe levensinvulling vinden.

,,Ik kan niet eeuwig werken, helaas’’, verzucht de bejaarde maar nog kwieke Hesseling in zijn kantoor aan de Duinkerkenstraat in Groningen. De winkel die bouwgereedschappen verhuurt en (bouw)advies geeft, is zijn lust en zijn leven sinds de start in 1991.

Maar na vele glorierijke jaren loopt het aantal gebruikers steeds verder terug en stopt de zaak.

Achterstallig onderhoud

De Oosterpoort kende in de jaren tachtig veel woningen met achterstallig onderhoud. De gemeente wilde de wijk grotendeels slopen en vervangen door nieuwbouw. Na buurtacties ging het roer om: de huizen bleven en moesten opgeknapt. Om eigenaren daarbij te ondersteunen werd de Onderhoudswinkel Oosterpoort gesticht, met steun van de gemeente. Groningen investeerde miljoenen in particuliere woningen.

Wim Hesseling heeft het geweten. De winkel − toen aan de Meeuwerderlaan − begon met twee steigers en een boormachine, maar breidde al snel uit om in de grote behoefte te kunnen voorzien. Er kwamen zaagmachines, parketschuurmachines, ladders en dakleerbranders bij. Hesseling somt zonder aarzeling de verhuurprijzen op bij een rondgang langs de schappen. ,,11,50 voor een hogedrukreiniger, 7,50 voor een pijpenbuiger.’’

Leven van de steigers

De zaak, beheerd door een stichting, liep als een trein. Vooral de steigers namen gretig aftrek. ,,Daar leefden we van.’’ Zoon Wilmar kwam ook werken in de zaak. De onderhoudswinkel bouwde een vaste klantenkring op. Hesseling stond iedereen bij met raad en daad, hielp mee steigers opbouwen en bracht zware machines tot in de woonkamer. Wilden klanten vrijdagavond nog even hard doorwerken? Geen probleem. Dan liep hij zaterdag wel even naar de zaak om gereedschap weer in te nemen.

De plek onder het viaduct van de Zuidelijke Ringweg, aan de rand van de wijk, was fantastisch. Hesseling woont zelf in de Oosterpoort en ging er altijd lopend naartoe. Met boxer Paki. De hond zat op mooie dagen voor de deur en werd het gezicht van de winkel. De klantvriendelijke Hesseling had aanloop uit de wijk. ,,Veel mensen kwamen voor een praatje langs.’’ Of ze kwamen klussen in de werkplaats.

Gedwongen verhuizing

In 2016 moest de Onderhoudswinkel Oosterpoort wijken voor aanpassingen aan de ringweg. De verhuizing naar de Duinkerkenstraat luidde het begin van het einde in. ,,Een drama’’, zegt Hesseling. ,,De klandizie holde achteruit.’’ Slechts anderhalve kilometer verderop, maar een wereld van verschil. Mensen komen niet buurten op het industrieterrein, de gezelligheid is weg. De winkel ondervindt sinds een paar jaar ook veel concurrentie van grote bouwmarkten die voor afbraakprijzen gereedschap aanbieden. Wilmar moest na 12 jaar de zaak verlaten. En op 1 december gaan de deuren definitief dicht.

Hesseling ziet er tegenop. In dertig jaar is hij één keer drie weken thuis geweest vanwege een bypassoperatie. Verder verzuimde hij nooit en ging hij niet op vakantie. ,,Ik ga straks fietsen met m’n broer. Die heeft net z’n vrouw verloren. Tja. Eeuwig werken kan niet, helaas.’’


Gereedschap in de verkoop

De beherende stichting doet de gereedschappen en materialen van de Onderhoudswinkel Oosterpoort in de verkoop. ,,Vaste klanten en wijkbewoners kunnen intekenen en de spullen voor een zacht prijsje overnemen’’, zegt voorzitter Wim Hartman. De stichting zoekt een passend doel om de opbrengst aan te schenken. ,,Iets dat aansluit bij de visie van de onderhoudswinkel. We zijn al met iets bezig, maar het is nog niet rond.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Stad